lördag, november 23, 2013

Stänga dörren

Den senaste Trick Challenge var att stänga dörren. Det var inget Chansa kunde sedan tidigare, så det var kul att få börja helt från början med ett trick. Först tänkte jag lära henne stänga dörren med nosen med hjälp av en post it-lapp, men som vanligt gav jag upp. Jag har testat att använda post it-lappar som target sååå många gånger, men Chansa bara jagar upp sig och biter i dem och jag blir bara irriterad på henne. Men hon hade i alla fall hunnit lära sig att dörren var viktig, så helt plötsligt hoppade hon upp och stängde den. Jag passade förstås på att klicka och efter ca 5-6 repetitioner hade hon fattat vad hon skulle göra och efter ytterligare 5-6 repetitioner så kunde hon göra det på kommando också. Ibland blir till och med jag förvånad över hur snabbt och lätt hon lär sig saker :-)



I tisdags var vi och tränade på totohallen. När vi kom dit hade vi gott om utrymme, för det var bara jag och Gunilla där. Det kom dock fler eftersom, men det var rätt skönt att ha nästan hela hallen för sig själv ett tag. Träningen gick riktigt bra. Jag har börjat att lära in stå från ligg och jag är riktigt nöjd över hennes teknik. Jag har bestämt mig för att köra på låsta bakben, precis som jag gjorde med Lyle. Han hade dock snygga lägganden bakåt, men det kommer nog att bli en utmaning med Chansa. Jag jobbade också lite med avlämning av apporten framifrån och det går också framåt.

Vi la en platsliggning och hon låg riktigt stabilt och bra, trots att en person örjade kampa med sin hund just som vi ställt upp för att göra platsliggning. När jag bad att h*n skulle sluta så gjorde h*n det, men istället började h*n att ha sin hund att hoppa, gnälla och skälla. Jag behöll därför kopplet på, men Chansa låg verkligen jättefint, trots provokationen, och även om hon nosade lite så var hon jätteduktig.

I onsdags jobbade jag ett extra pass och Chansa fick följa med mamma hem och så lämnade hon tillbaka henne på torsdagen, så när jag kom hem från jobbet väntade en glad hund på mig. Igår var jag ledig, så vi gick en promenad mitt på dagen. Det var mulet när jag gick ut, men sedan kom solen fram medan vi promenerade till ett ställe där jag kunde släppa henne, då solen gick i moln igen. Jag hade lilla kameran med mig, så det blev lite bättre bilder än mobilbilder den här gången, även om det inte precis blev bra bilder.

Chansa undersöker (det fanns en del spår efter rådjur).

Full fart med bollen. 

Självklart var hon ju också bara tvungen att rulla sig i det frostiga gräset. 

Hon rullade sig till hon lyckats göra en frostfri fläck. 

Fina Chansa i frostigt gräs.

På kvällen blev det soffmys med finaste mallen :-)

Idag har jag hållit studiecirkel i passiva markeringar för tjänstehundsgänget. Chansa fick sitta uppbunden och hon var lugn, tyst och snäll hela tiden. Jag tränade lite med henne också, fast inte på liggmarkeringar, utan på att kunna hålla fokus på mig när det är hundar som leker och kampar runt omkring. Det som är allra svårast för henne och som hon inte riktigt klarar av är när hundar leker precis framför henne. Bakom är inga problem och även om det är lite svårt så klarar hon att de leker på sidan om henne. Jag ser på henne att hon verkligen försöker behärska sig när det blir svårt, men ibland klarar hon det inte. 

Efter studiecirkeln åkte jag och Susanne upp på klubben. Hon skulle rätta proven som de blivande (förhoppningsvis) tävlingssekreterarna skrev. Jag tänkte träna lite med Chansa, men det gick inte. Det var alldeles för svårt att gå på den hårda snön. Istället lekte vi och tränade självkontroll med mallebollarna. Nu är hon en trött liten malle som myser med en nästan lika trött matte i soffan :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad duktig hon är på att stänga!
Buhu, jag vill också ha kallt och snö eller i alla fall frost. Deppvember suger.

Emma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.