lördag, december 07, 2013

Riktigt duktig hund

Först och främst måste jag börja med att undra varför autocorrect (vad heter det på svenska?) tyckte att det var en bra idé att ändra "hund" i rubriken till "Hund"? Och på tal om det så envisas den ständigt med att ändra "inkallningen" till "inmalningen". "Inkallningen" måste ju vara ett betydligt vanligare förekommande ord än "inmalningen", som jag inte ens vet vad vad det är. Är det ens ett "riktigt" ord? I vilket fall som helst så är detta en hundblogg, så om det någon gång står "inmalningen" så ska ni läsa "inkallningen".

Inkallning är dock inget vi har tränat särskilt på sista tiden, men vi har tränat väldigt mycket på promenaderna på sistone. Vi har tränat på att gå fint i koppel och att passera andra hundar utan att vilja hälsa på dem och det går hur bra som helst. Jag har börjat att kasta godis till henne istället för att ge henne godis och det funkar så otroligt bra. Hon passerar andra hundar utan bry sig om dem det minsta. En gång började hon till och med titta sig omkring och leta efter den mötande hunden när vi hade passerat eftersom hon hade så fokus på mig att hon inte ens märkte när vi passerade den andra hunden.

I tisdags var vi på träningen i totohallen och då var hon också riktigt duktig. I början var det inte så många där, men det kom fler sen. Men hon brydde sig inte om att folk och hundar kom, utan var bara intresserad av att träna med mig. Vi tränade lite detaljer i fria följet, stå från ligg, framförgående, inmalning (jag menar naturligtvis inkallning...) apportering. Det gick bra, men mest nöjd är jag över störningsträningen där Jenny kampade med Klumpen bredvid oss och kallade in honom alldeles framför oss. Chansa brydde sig knappt om dem, utan hade jättebra fokus på mig.

Vi la också en platsliggning och det gick också riktigt bra. Hon låg trots att det var någon som kom klampande ner från övervåningen och ut genom en dörr alldeles bredvid där hundarna låg. Hon tittade ditåt, men låg hela tiden (fast för säkerhets skull gick jag ändå fram till henne). Nästan hela tiden var den en hund som gnällde och hade en massa andra ljud för sig och mot slutet ökade det och det blev hon väldigt störd av. Hon är väldigt lätt påverkad av stress och är andra stressad så blir hon också stressad. Men hon låg i alla fall kvar och jag är så nöjd för det.

Under veckan har vi jobbat på ett trick i vår Trick Challenge, som den här gången var att korsa frambenen när hon ligger. Det var otroligt svårt för henne av flera anledningar. Det var svårt för henne att göra rent fysiskt. Jag tror att det är för att hon är så välmusklad som hon får svårt att göra sådana rörelser. Inte förrän jag redan lyckats lära henne det kom jag på att det kanske gjorde ont i musklerna hon skadade när hon sprang ihop med Yasper och det var ju så dags då. Det var också svårt för att hon är så intensiv. Hon vill helst använda hela kroppen, inte bara flytta på ett ben. Det gjorde att hon gav mig både blåmärken och rivsår på handen och armen och jag blev ibland väldigt irriterad på henne. Och då blev det konflikt mellan oss och hon tyckte att hela grejen blev väldigt obehaglig. Men till slut så lyckades jag lära henne det hjälpligt bra i alla fall.


En anledning till att hon hade svårt med att korsa framtassarna var också att hon måste ta i så mycket att hon gled iväg på golvet och ett träningspass slutade oftast med att hon låg så här:

Idag har vi också varit och tränat, fast det egentligen inte var Chansa som skulle träna. Jag blev tillfrågad om att hjälpa en som vill börja tävla lydnad och bruks med sin whippet, så idag, när jag ställt in studiecirkeln med tjänstehundsgänget p g a att jag skulle jobba, men ändå tagit ledigt från jobbet så passade det bra att hjälpa henne och en kompis till henne att komma igång med träningen.

När vi var klara fick Chansa hälsa på Zimon, eftersom har är lite ängslig för andra hundar. Men till min stora förvåning var hon inte särskilt intresserad av honom. Istället stod hon mest och tittade på mig. Hon hälsade till slut på honom lite grann, men när han bjöd in till lek stoppade jag, för jag tror inte att en liten tunn whippet klarar en malletackling. Dessutom är golvet på RentAv alldeles för halt för hundlek.

Vi satt ett tag och pratade och Chansa var lös. Först låg hon bredvid mig och sedan låg hon upp och ner i knät, fast Zimon var lös och gick omkring eller satt på bänken bredvid oss. Hon fick också vara lös och fast Zimon låg alldeles bredvid så brydde hon sig inte ett dugg om honom, utan hon hade bara fokus på mig (hon kastade en blick på honom, men mer uppmärksamhet än så ägnade hon honom inte). Jag kastade t o m en korvbit så att den hamnade precis bredvid honom och hon åt upp den och kom sedan direkt tillbaka till mig. Hon är alltså, precis som jag trodde, helt ointresserad av andra hundar. Om hon springer fram till en annan hund så är det för att den gör något kul, t ex kampar, leker med bollar,  hoppar, skäller gällt etc. och inte för att hon är speciellt intresserad av hunden (om det inte är en hund hon känner och brukar umgås med).

I veckan har jag också gjort en del icke-hundiga aktiviteter. I onsdags kväll var jag med jobbet och åt julbord på Medlefors. Det var förstås fantastiskt gott och jag blev proppmätt. Efter julbordet gick jag på Bishop's med Cicci och Hampus och drack ett par öl. Mamma hade tagit Chansa med sig, så jag behövde inte ha bråttom hem till henne och därför blev det ganska sent. I går skulle jag egentligen ha jobbat ett 24-timmarspass, men eftersom vi fick låna pappas och Majs säsongskort tog jag ledigt och gick på hockey med Fia.

Dock blev det ståplats för oss, eftersom Hugo och Lina fick sittplatserna, men konstigt nog var det inte så jobbigt att stå. Dock var det lite jobbigt i sista perioden, då några karlar bredvid började ropa skällsord och oförskämdheter mot domaren och mot Lulespelare. Visst, det var en ful crosschecking på Bellemare som det borde ha blivit utvisning för, men nu blev det inte det och då kan man vara arg en liten stund, men att haka upp sig på det resten av matchen tycker jag är bara löjligt och har inte med hockey att göra.

Efter hockeyn gick vi på Old Williams och tog en öl. Där träffade vi en kille som stod bredvid oss på Västra Stå i första perioden och hans flickvän. De var på väg till Verandan så vi följde med dit. Där var det väldigt lite folk, men fördelen var att det i alla fall fanns plats att sätta sig ner en stund. Vi stannade där ett tag och gick sedan vidare till Bishop's och tog en öl där och därefter gick vi på Max och åt hamburgare innan vi åkte hem. Så i kväll blir det en lugn kväll med soffhäng i pyjamas (mamma hämtade Chansa på eftermiddagen, så jag behöver inte klä på mig och gå ut i kväll) och tända ljus.


1 kommentar:

Anonym sa...

Folk jag känner som håller stenhårt på ett lag (som jag också gör) blir oerhört provocerade när jag säger att jag tycker att man kan och ska älska sitt lag men att man inte måste hata sina motståndare/rivaler. Jag är ju sportnörd själv men accepterar inte dumheter mot andra spelare. Visst kan man bli förbannad i stunden, men att hålla på och skrika och gå an långt efteråt är ju pinsamt när det är vuxna människor.

Jag tror att du har rätt i att det är svårt för Chansa att lägga "armarna" i kors för att hon är såpass musklad som hon är, sedan är hon ju inte framtrång heller. Hon jobbar på bra ändå tycker jag! :-)