söndag, november 08, 2009

Första snön och tävling

Igår var jag och Lyle och tävlade i Åbyn. Vi tog bussen till syrran redan på fredag eftermiddag och det var ett helt projekt. Bussen skulle gå 14.20 och jag och Lyle var där i god tid. Det var massor med folk som väntade på busshållsplatsen. Först kom det en buss som redan var nästan full och den skulle gå direkt till Piteå och sedan Luleå. Enligt chauffören skulle det komma en till buss och det gjorde det, men den var också i stort sett full och bara de som skulle norr om Luleå fick kliva på. Det blev ju förstås en massa folk över som inte fick åka med någon av bussarna, så vi fick vänta i ca en halvtimme innan det kom en extrabuss. Och jag som trodde att jag skulle slippa tjafs med bussar när jag slutade pendla till Umeå!

När vi steg upp på lördagsmorgonen var det vitt på marken och det snöade fortfarande. Lyle tyckte att det var skitkul med snö och sprang som en dåre när jag rastade honom. Och när jag värmde upp honom var han väldigt busig och rullade sig i snön, krafsade med tassarna och åt snö. Vi fick vänta ganska länge på vår tur och det tyckte jag var bra, för jag tror att det är bra för Lyle att vara på plats i god tid och vänja sig vid miljön innan det är dags för platsliggning. Jag har ju inte tränat platsliggning en enda gång sedan förra helgen när han reste sig, så jag och Lotta gjorde ett par korta platsliggningar innan tvåan började. Det gick inte så bra; han reste sig och kom efter mig flera gånger.

Men när det väl var dags för platsliggning låg han som ett ljus och vi fick en 10:a (fast inte riktigt välförtjänt för han la sig på tävlingsledarens kommando, men det märkte inte domaren för jag skyndade mig att säga "plats"). Vi var sist i tvåan och det blev ytterligare lite väntetid, men eftersom han kändes så speedad tyckte jag bara att det var bra att han fick sitta vid sidan av planen och vänta och lugna ner sig lite. Till viss del tror jag också att det hjälpte.

Så här såg våra poäng ut:
Platsliggning 10
Fritt följ 9 p Pos. stoppar v vä
Läggande 10
Inkallning med ställande 9 Går ngt. bra tempo
Rutan 7 Många dk
Apportering 0 Lek, dk, avslut
Hopp 10
Fjärrdirigering 10
Helhetsintryck 8,5

Fria följet gick bra, fast jag gjorde en miss i en vänstersväng så att jag gick på honom. På rutan gjorde jag en grov miss; han sprang ut jättefint och så GLÖMDE jag att säga "stå"! Han sprang därför förbi och jag fick dirigera in honom i rutan. På apporteringen hade Lyle bestämt sig- apporten skulle dö! Han morrade, skakade och kastade den och hade verkligen skitkul. Men eftersom vårt mål med tävlingen var att ha just kul så tycker jag inte att det gjorde så mycket. Poängen räckte i alla fall till vårt andra förstapris i lydnadsklass II, 162,5. Jag har dock inga planer på att ta något LP, utan vi nöjer oss med två förstapris och så går vi vidare och tränar för att köra lydnadsklass III nästa år.

Det började vi med redan igår kväll, för då var jag och Lena på 33:an och tränade. Jag började förbereda lite för att lära in sittande under gång genom att träna på frivilliga sättanden. Vi körde också rutan och jag testade också att skicka honom till rutan när jag står en bit ifrån honom, istället för att ha honom i fotposition och det funkade lika bra. Jag hittade också en kon som jag ställde upp och klickade när han ställde sig bakom den. Det fattade han på en gång, så det tror jag inte kommer att bli några problem att lära in.

Lena var hundvakt åt Karin Sejnells golden Ledin, så efter att han fått vara med när vi fikade fick han också lite träning. Först klickade jag in honom och sedan så gjorde vi lite kontaktövningar. Det var riktigt kul att se hur fort han fattade.

Idag har vi haft avslutning på tävlingslydnadskursen. Mina kursdeltagare hade önskat att få ha en träningstävling, så Lena ställde upp och lekte domare medan jag var tävlingsledare. Det var kul att se vilka framsteg de har gjort under kursen och de kommer säkert att synas på tävlingsbanorna nästa år.

Lyle har mest fått sitta i sin bur inne i klubbstugan, men i morse gick vi i alla fall en kort promenad. Lyle tyckte fortfarande att det var hur kul som helst med snön och busade som en galning med sin pinne.

Inga kommentarer: