onsdag, maj 08, 2013

Hårda spår

Jag har verkligen varit usel på att blogga på ett tag och jag försöker skärpa mig, men jag har alldeles för mycket med jobbet, att planera majtävlingen och ordna med en massa andra saker så jag hinner inte riktigt med. Men att jag inte bloggar betyder förstås inte att vi inte gör något.

I helgen var jag ledig fredag, lördag och söndag och det var så otroligt skönt. Jag är verkligen inte bortskämd med lediga helger (och nästa lediga helg, utan jobb och/eller hundaktiviteter, inträffar inte förrän sista helgen i juni). Tyvärr äter ju Chansa fortfarande medicin och ska hållas i koppel, så det blev ingen långpromenad. Visst kan vi gå promenader, men jag tycker att en promenad där hon går i koppel hela tiden är ganska bortkastad. Det blir hon ju inte trött av och då kan jag lika gärna trötta ut henne med andra aktiviteter.

Så i fredags blev det hårda spår och miniuppletande med Ronja och Ila. Det var första gången för lilla Ila och det var först lite svårt att förstå, men sedan verkade hon fatta.
Vad menar du nu att jag ska göra?

Jaha, menar du att jag ska följa efter din lukt!

Medan jag väntade på Ronja och Ila la jag ett spår till Chansa. Det började på grusplanen, gick över till gräs, slalom mellan fyra stolpar på fotbollsplanen och sedan genom ett staket, över löparbanan och upp på läktaren och sedan vidare på asfalten. Jag hann också med att gå ett rakt spår på grusplanen medan vi väntade. Det gick vi på en gång och Chansa spårade mycket bra. Hon fick också göra ett miniuppletande och sedan fick hon sitta och vänta medan vi tränade med Ila.  Chansa spårade riktigt bra, även över löparbanan, som hon tidigare haft lite svårt att spåra på. Hon missade dock första föremålet. 
Chansa väntar på sin tur.

Spårar på grus.

Spårar på gräs.

Liggmarkerar.

Liggmarkerar uppe på läktaren.

I lördags spårade vi mer hårda spår vid skolan. Först gjorde vi några korta raka spår på asfalt och sedan la jag ett lite längre spår med lite utmaningar som fick ligga lite längre, ca 45 minuter. Under tiden gick vi och tränade lydnad. Vi har inte tränat så mycket lydnad på ett tag så hon var ganska laddad, vilket gjorde att hon trängde en hel del. Eftersom hon inte kan vara lös kunde vi ju inte träna på så värst mycket heller, så det blev mest att vi nötte på fotgåendet och platsliggningen. 

Sedan gick vi spåret jag hade lagt och jag filmade lite grann. En del av det blev ganska skakigt och jag lyckades inte ens få med hunden hela tiden, så jag har klippt bort en del. Spåret gick i alla fall över basketplanen, upp på en låg mur varifrån jag hoppade till nästa mur o s v tills jag kom till slutet och hoppade ner på asfalten. Sedan gick jag upp på en bred kant, hoppade ner och gjorde en spetsvinkel, gick rakt fram tills jag svängde runt hörnet där jag satte mig på en bänk ett tag innan jag fortsatte. 

Här är filmen:


Även i söndags och i måndags blev det hårda spår och lydnadsträning, men igår bestämde jag mig för att städa ur alla mina garderober samt städa upp på uteplatsen eftersom mamma skulle komma med mina trädgårdsmöbler som varit på vinterförvaring i Lappvattnet. Chansa var med, men jag kan inte påstå att hon var till någon större hjälp. Mest försökte hon stjäla strumpor och trosor, vilket hon varvade med att bara allmänt vara i vägen. 
Fast till slut bestämde hon sig för att stoppa undan sig själv i garderoben...

Chansa har också börjat löpa i helgen, vilket jag väntat på ett tag. Det brukar märkas ganska tydligt på henne när det är dags eftersom hon börjar lyfta på benet när hon kissar. Jag har aldrig sett en tik lyfta på benet så som hon gör; hon lyfter det nästan lika högt som en hanhund och kan lyckas kissa rätt högt på träd och annat. Hon brukar också äta ganska bra när hon löper och det är ju bra när hon ska äta medicin eftersom den helst ska tas med mat. Det är inga problem att ge henne medicinen. Ibland, om jag har bråttom, gapar jag upp henne och stoppar in den, men för det mesta ger jag henne bara tabletten. Då spottar hon först ut den och så får jag säga åt henne att ta den ett par gånger, men till slut så knaprar hon i sig den och vill ha något gott efteråt :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad duktiga ni är med hårda spår. :-)
Jag är likadan som du med koppelpromenader - värdelöst om det ska vara långpromenad för det ger som du säger ingen direkt motion och tröttar inte ut hunden.
Kram på er, vad duktig Chansa är med medicinen - Uzie tar inte Medrol utan jag får lägga den i maten. Nu sista veckan slipper hon den dock, finns ju ingen poäng att ge en massa grejer när hon ändå inte finns om en vecka.