onsdag, juli 22, 2015

Spår och sök

Spårskog.

Min semester är slut, men min första "arbetsdag" i måndags var en ledig dag. Det kändes inte helt fel :-) På måndag kväll åkte jag, Moa och Jimmie ut till Bureå och spårade. Jag la ett spår till Liten och ett till Jaga, medan Jimmie la ett spår till Chansa. Jag hade bett om ett spår på ca 800-900 m, men det blev nog lite längre än så då han inte kunnat gå där han hade tänkt och dessutom nästan lyckats gå vilse. Spåret började enkelt på tallhed och sedan lite stenigare tallhed, men sedan gick det in i lite snårigare skog och sedan ut på en äng med väldigt högt gräs (och miljoner myggor) och sedan ut i snårig skog igen.

Det var ett ganska jobbigt spår eftersom det var tungt att gå i det höga gräset och lite svårt att ta sig fram i den snåriga skogen, men jag tyckte ändå att det var ett riktigt roligt spår. Jag är också mycket nöjd med Chansas spårarbete. Hon jobbade på bra och spårade intensivt och kändes hela tiden motiverad att jobba vidare, trots att hon knappt fick någon bekräftelse genom att hitta pinnar. Hon hittade nämligen bara tre av sju pinnar, men det bryr jag mig faktiskt inte om när hon spårade så bra.

Jag och Chansa spårar.

 Chansa väntar på belöningen för första pinnen. 

 Vi spårar vidare.

 Belöning igen. 

 Chansa spårar ute på ängen.

 Jag försöker ta mig fram. 

 Moa och Caxa.

 Jaga äter sin middag i slutet av sitt spår.

Liten fick också middagen som spårslut.

Igår jobbade jag hela dagen, så på kvällen aktiverade jag Chansa med lydnadsträning.Vi började träna lite på vänstersvängar i krypet, vilket kommer att bli lite av en utmaning. Vi tränade också lite på stegförflyttningar bakåt, vilket hon har väldigt svårt för, och saktagåendet för framåtsändandet. 

I kväll blev det sökträning. Förra veckan gick Chansas sökrulle sönder. Förut hade jag en annan sökrulle av norsk modell, men jag tyckte att den löste ut i tid och otid, så därför bytte jag till Myrrhas gamla norskrulle, som var helt i läder. Myrrha vägrade ta något annat än läderrullar, så det var den enda som funkade. Chansa är ju inte lika petig, så till dagens träning tog jag med den andra rullen. 

Idag var vi inte så många som kunde köra sök, så jag tyckte att det skulle passa att göra markeringsövningar med den "nya" rullen. Det fanns dock inga tveksamheter hos Chansa; hon klippte rullen hur bra som helst hos första figgen. Men när hon fick sin belöning på påviset gick rullen sönder. Jag skickade på andra sidan också och trots att rullen hängde bara på en sida tog hon den. Hon tog den även på tredje skicket, men sedan gick rullen sönder även på andra sidan. Då gick jag över till att träna på tomskick med hitta-övning på motsatta sidan. Chansa gjorde två helt perfekta tomskick, så jag är mycket nöjd med träningen. 

Efter söket tränade vi också lite på avlämningen av uppletandeföremål genom att kasta ut några föremål som hon fick hämta in. På första föremålet blir hon lite väl uppspelt, men när hon väl förstått att hon ska göra nose touches med föremål är hon faktiskt rikigt duktig. Dock måste vi jobba lite mer på att gå runt, men det blir nog bra till slut. 

 Chansa markerade trots att rullen var trasig.

Chansa har fått bollen av figgen.

 Belöning hos figgen.

 Milla är redo.

 Markeringsövning med Milla.

Udo med teflonhjärnan skällde till slut riktigt bra på sina markeringsövningar.

Inga kommentarer: