tisdag, september 11, 2012

Världens trögaste hund?

I söndags var det fint väder, så självklart blev det en tur till skogen. Det blev en cykeltur dit och sedan la jag två korta spår, ca 100-150 m, med många pinnar för att träna liggmarkering. Medan spåren låg cyklade vi vidare och vi stannade också och promenerade lite grann innan vi cyklade tillbaka för att gå spåren.

På det första spåret envisades hon än en gång med att plocka upp pinnarna och det var bara den sista pinnen som hon liggmarkerade och fick belöning med kamp. Sedan gick vi direkt det andra spåret och jag hade ett litet hopp om att hon skulle ha fattat eftersom hon ju alldeles nyss blivit belönad för liggmarkering. Men nej då, hon plockade upp alla pinnar utom den sista som hon sittmarkerade (?!). Men när jag väntade ut henne lite la hon sig och fick belöning. Men ibland undrar jag om hon inte är världens trögaste hund, för hur svårt kan det vara att fatta?

Mallemonstret lurar i gräset.

Väntar på att jag ska packa ihop spårlinan m m så att vi kan cykla hemåt. 

Igår hade vi sista lydnadspasset med appellkursen, så jag cyklade upp ganska tidigt för att hinna med att träna med Chansa innan hundungdom började med sina måndagsaktiviteter. Mest fokus hade jag på snabba lägganden och på apporteringen. Problemet med apporteringen är ju ingångarna, men de är faktiskt inte så tokiga när man sätter ihop hela momentet och hon får upp lite fart. Dock överraskar hon ibland :-) Hon är ju väldigt intensiv i allt hon gör, så håller man fram apporten så hugger hon som en kobra, varenda gång. Hon griper också rejält när man lägger den på marken eller kastar iväg den. Igår gjorde jag en övning då jag la apporten framför henne och gick ifrån en bit så att hon skulle gripa den och komma och göra en ingång. Men då grep hon plötsligt inte alls, utan kom istället i full fart, hoppade över apporten och gjorde en ingång. Och det gjorde hon inte bara en utan flera gånger. 

Vi la också en platsliggning tillsammans med kursdeltagarnas hundar innan vi slutade för kvällen. Eftersom det bara var vi kvar på klubben vågade jag mig på att gå lite längre ifrån henne och hon låg faktiskt riktigt bra. Men precis som jag misstänkt så behövs det inte mycket störning för att hon inte ska klara av att ligga, så nu har hon "diskvalificerat" sig från platsliggningen på lördag. Jag känner att jag inte kan lita på att hon ligger kvar om någon annan hund reser sig eller dylikt, så därför kommer jag att avstå platsen. 

Efter kursen stannade Eva kvar och kommenderade mig på appellydnaden och det gick riktigt bra. Träningen på snabba lägganden hade gett resultat, så hon gjorde ett superfint läggande. Hoppet gjorde hon också riktigt snyggt. Men mest nöjd är jag ändå över att hon höll ihop genom hela programmet utan belöningar.

Idag började jag inte jobba förrän mitt på dagen, så efter en skön sovmorgon gick vi en promenad och tränade lite lydnad. Främst nötte vi på framförgåendet och det funkar faktiskt lite bättre nu än vad det gjorde för ett tag sedan. Jag gjorde också ett miniuppletande på en asfalterad gångväg. Åtta föremål som hon liggmarkerade hur fint som helst. När vi precis var klara med miniuppletandet kom tre pojkar från skolan intill och ville klappa. De tyckte att Chansa var jättefin (tror dock inte att deras föräldrar blir så glada av allt hundhår de fick på sina kläder) och de var grymt imponerade över att hon hann fånga bollen hon tappade innan den hann nå marken.

Jag hade ganska gott om tid innan jobbet, så jag hann med att göra ett till miniuppletande på grusplanen här utanför. Jag la sju föremål och hon liggmarkerade alla och åt inte upp något av dem. Dock fastnade en tejpbit på hennes nos och hon blev nästan lite irriterad över att hon inte kunde lokalisera föremålet som hon kände lukten av :-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad skumt att hon kan göra uppletande med liggmarkeringar men inte spåra i skogen. Jag har inga bra råd att ge alls, jag är helt novis på sånt. Kram på er i alla fall, kämpa på!