söndag, september 07, 2014

Träningshelg

I helgen har jag och Chansa varit på klubben hela helgen eftersom det var träningshelg. På lördag förmiddag körde vi sök och Chansa jobbade på riktigt bra, fast på slutet blev hon ganska trött (vilket någon påpekade att man sällan ser henne bli). Vi körde flera skick med lösrulle och ett skick med fast rulle, vilket funkade helt perfekt. Sedan hade jag tänkt göra ett par hitta-övningar också, men hon fick svårt att hitta figgen på ena sidan och var så trött att jag istället skickade på andra sidan, där vinden var mycket bättre, så att hon skulle få träff och belöning. Jag är trots det jättenöjd med hennes arbete.

Efter lunch, då vi alla träffades och åt på Korvgubben, fortsatte vi köra sök ett tag, fast vi gjorde lite kortare pass per hund. Då körde jag två skick med markering med fast rulle och det gick jättebra. Sedan tänkte jag avsluta med en enkel hittaövning, men då blev det av någon anledning svårt för henne och hon fick springa mycket innan hon till slut hittade figgen. Så med facit i hand borde jag ha slutat med två lyckade skick, men det är ju alltid lätt att vara efterklok.

Sedan åkte vi till klubben och fikade lite av Mias goda fika innan vi fortsatte med lite lydnadsträning. Eva fick kommendera mig och Chansa på appellen (utom hoppet, eftersom det inte fanns något på den planen) och hon gick riktigt bra. Det var bara apporteringen som inte funkade helt hundra, då hon först släppte den på vägen tillbaka och sedan gick in till sidan för att avlämna, fast hon egentligen ska komma framifrån, men till slut fick vi i alla fall till en hyfsad apportering. Kommendering bryr hon sig inte ett dugg om och inte heller att det går omkring folk på planen. Jag la henne också på platsliggning medan Eva körde lydnad med Vilja och det gick hur bra som helst. Hon tittade knappt åt dem och låg lugnt kvar.

Efter dagens slut cyklade vi hem och Chansa fick lite välförtjänt vila, medan jag bara bytte kläder och cyklade tillbaka till klubben för att äta middag. Den grekiska buffén från Den Tyske Kocken var riktigt god och det var också gott med en cider eller tre till maten. Jag och Susanne hade funderat på att gå på Bishop's efter middagen, men vi blev kvar och pratade ett tag och cyklade sedan hem.

Idag körde vi också sök på förmiddagen. Chansa fick två skick med markering med fast rulle, sedan en helt dold figge som hon markerade med lösrulle och sedan hade jag tänkt köra några skick (så många som hon orkade) med direktbelöning med bollar, men hon orkade bara två sådana skick. Jag är jättenöjd med hur bra söket gått hela helgen. Hon har verkligen jobbat bra och problemet med den fasta rullen verkar vara löst. Hon har också väldigt lite erfarenhet av dolda figgar och det fixade hon ju mycket bra.

 Chansa ligger och väntar på att få köra igång. 

 Markerar med den fasta rullen.

 Har visat vägen tillbaka till figgen och får korv av Linn.

 Kia gillade när figgen Emma lekte med henne med mallebollar. 

 Nox på väg ut i rutan. 

 Vilja kom ihåg hur sök går till trots att hon inte kört på ett par år. 

 Gissa i bilen. Synd att en bild inte kan förmedla vilka läten en staffe kan få fram!

Lunch. 

Efter lunch var vi några som gjorde uppletande. Vi vallade tre korridorer och hade ett föremål längst ut i alla och i en hade vi också ett föremål bara en liten bit in från stigen. Chansa var riktigt duktig och jobbade på bra och tuggade inte det mista på föremålen. Föremålen på djupet tog hon på en gång, men hon fick jobba lite för att ta föremålet som låg grundare, men till slut fick hon in det också. Även Vinna och Perle gjorde fina uppletande och Kia, som aldrig hade provat förut, fattade ganska snabbt vad det hela gick ut på. 

 Vinna har hittat en grej. 

 Vinna avlämnar det sista föremålet.

 Perle hittade också grejer i skogen.

Efter uppletandet åkte vi tillbaka till klubben och körde lite lydnad och pratade lite. Chansa gjorde ett riktigt bra lydnadspass. Att Vinna låg på planen brydde hon sig inte ett dugg om och vi kunde träna på som vanligt. "Pudelgänget"tränade en bra bit bort, så dem brydde hon sig inte om. Trots att de hade pipleksaker! Vi tränade en mest på fotgående och på stadga i ligg och sitt och så lekte vi en hel del. Men eftersom hon redan var ganska trött blev det ett ganska kort lydnadspass och vi tog en liten paus innan vi cyklade hem igen. 


Vilja visar upp sin älskade höna.

 Tungapportering.

Mari och Vinna tränar kryp.

Nu ligger Chansa och snarkar efter en mycket lyckad och trevlig träningshelg. I veckan har det blivit lite mindre träning än vanligt, eftersom vi körde sök i onsdags istället för i torsdags, vilket innebar att vi missade onsdagsträningen. Dock var jag upp på klubben i torsdags också för att döma en låtsastävling på på tävlingskursen som Susanne L hållit. Jag hann med att träna ett kort pass med Chansa, men vi lekte nog mer än tränade. 

I fredag la jag ett spår i bostadsområdet. Det blev mest på gräs, men gick över ett par gångvägar och en liten parkering. Chansa spårade fint och liggmarkerade fantastiskt fint. Efter spåret lekte jag med henne medan vi gick tillbaka hemåt. På en bänk vid ett hus satt ett gäng gamla tanter och en av dem frågade ganska surt om jag höll i hunden ordentligt, vilket jag svarade att jag gjorde. "För vi har en katt här" sa tanten då och en annan släppte ner en stor fet gul katt på marken. Katten började gå mot Chansa, så jag sa till dem, antagligen ganska snäsigt, att hålla i katten. Jag har inget emot att hålla min hund kopplad så att hon inte ska gå till katten, men de ska banne mig hålla reda på katten så att den inte går till henne! De blev sura, men hämtade i alla fall katten. Och det bästa av allt var att Chansa uppförde sig fullkomligt exemplariskt. Hon gick vid min sida och tittade på mig hela tiden och inte ens märke till katten. Det är inte ofta Chansa uppför sig exemplariskt, men det kändes extra bra att hon gjorde det just då :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig fattat varför det ska vara ok med okopplade katter som går vind för våg, men hundar ska vara kopplade hela tiden. Katter kan vara riktigt elaka och attackera hundar också. *surar ihop*
Vilken härlig helg ni har haft, kul med så många träningskompisar också. :-)

Vickan sa...

Ja, Chansa har blivit attackerad av katter flera gånger. Det sa jag till tanterna, men fick bara till svar att det var ju inte av den katten (i själva verket var den så fet att den knappast skulle orka attackera ens om den ville).