tisdag, februari 19, 2008

Gädda

Myrrha är verkligen en speciell hund och jag förvånas ofta över hur intellingent hon egentligen är. Ibland är det dock svårt att förstå hur hennes hjärna fungerar.

För någon vecka sedan sa Jonas att hon såg ut som en gädda när hon låg och gapade i sin fåtölj. Hon lyssnade intresserat när han sa ordet gädda, varpå han upprepade det några gånger. Jag varnade honom för hur lätt hon lär sig, även om man inte har tänkt det. Men det har nog hänt att vi båda skämtsamt har kallat henne för gädda någon gång då och då sedan dess.

Myrrha tigger ibland en del, t ex när Jonas äter popcorn. Han brukar därför sätta upp olika regler för vad hon ska göra för att få smaka. För det mesta går det ut på att hon ska sitta eller ligga på ett visst ställe, som varierar med jämna mellanrum. På det viset får hon använda hjärnan för att räkna ut vart hon ska gå för att ha en chans att få nåt. Det brukar gå rätt bra och när hon har lärt sig var hon ska vara för att bli belönad byter han ställe, så att hon återigen får fundera.

I går kväll åt Jonas popcorn och Myrrha låg i sin fåtölj och tittade på honom och var lite sugen på att få smaka. På sista tiden har det varit att befinna sig bakom fåtöljen vid sidan om soffan som är den plats som ger godis. Men i går kväll när Jonas åt popcorn verkade hon ha glömt bort det, för hon låg bara i sin fåtölj och tittade på honom.

Plötsligt fick Jonas ett infall och sa "gädda" till henne och då hoppade hon direkt ner från fåtöljen och gick och ställde sig på rätt plats! Eftersom det lika gärna skulle kunna vara en slump upprepade han det flera gånger och varenda gång gick hon och ställde sig bredvid soffan! Jag begriper inte alls hur hon har gjort den kopplingen, för att gå till den platsen och att bli kallad gädda har varit helt oberoende av varandra. Men uppenbarligen har hon ändå gjort den kopplingen, även det aldrig var tänkt så.

Så nu har jag en hund som på kommando "gädda" går och ställer sig bredvid soffan. Mycket användbart...

Gädda?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är planerat en aussieträff i umeå nu.. den 15 mars, kl.13.00 på brukshundklubben.. Än så länge ser det ut så iallafall.. intresserad?

Anonym sa...

Vad roligt att du är intresserad.. =) Hoppas det löser sig och att du kan komma.. krisar det sig absolut med att du inte får dig dit kan du ju alltid få åka med mig och Vip.. =)