tisdag, november 25, 2008

Härligt med snö!

Åh, vad det är härligt med snö! Jag tycker, tvärtemot många andra, att det är jättemysigt när det snöar och blåser. Lyle verkar inte heller ha något emot det, så vi har gått långa promenader. Vi kunde dock inte träna på hundmöten eftersom det inte var några andra hundar ute.

Hundmöten tränade vi dock på i söndags när vi gick på skyltsöndag. Jag gick ut enkom för att träna på hundmöten, men först var Lyle alldeles för uppspelt för att det skulle funka så vi gick en promenad längs strandpromenaden innan vi gick på stan. Resultatet var väl lite varierande. Vissa hundar passerade han utan problem, men började skälla på andra på långt håll. För honom har storleken definitivt betydelse; han skäller mycket oftare på stora hundar än på små.

På det stora hela skötte han sig bra och jag fick många tillfällen att belöna honom. En sak blev jag dock väldigt irriterad över. Vi mötte en chihuahua och Lyle spände sig inte eller nåt så jag trodde att vi lugnt skulle kunna passera. Men där tog jag fel, för chihuahuan kastade sig fram och gjorde utfall mot Lyle. Eftersom den hade flexikoppel kom den också nästan ända fram. Det är klart att Lyle inte kunde låta bli att svara då, så jag drog honom med mig. Han var inte särskilt uppjagad egentligen för jag fick kontakt med honom nästan direkt vi hade passerat och han slutade skälla. Då hörde jag folk muttra bakom ryggen på mig att jag borde hålla mig hemma med min aggressiva hund och liknande kommentarer. Hur kan det komma sig att ingen tycker att matten med chihuahuan borde hålla sig hemma med sin hund?

Träningen på hundmöten gick alltså ganska bra, men det var sämre med renen som stod på torget. När Lyle fick syn på den började han tokskälla och slutade inte ens när vi gått en lång bit ifrån den. Han tystnade när jag stod så att han inte kunde se den och jag försökte belöna honom, men han klarade först inte av att ta emot godis.Till slut lugnade han sig, men när vi passerade platsen dagen efter (när det inte var någon ren där) så reste han ragg och morrade lite.

I lördags hade Lyle vilodag, förutom att han fick följa med Jonas till hans pappa. Jag var på stan med syrran och mamma hela dagen och på kvällen var det funktionärsfest på klubben. Där blev det god thaimat och roliga lekar.

Igår gick vi en långpromenad längs strandpromenaden. Jag gjorde också lite letaövningar där jag kastade bollen i snö, ris och buskar. Sista gången tog jag tid på honom- 15 minuter höll han på innan han hittade den. Han tog små minipauser, men han gav inte upp. Efteråt såg han ut som en enda stor snöboll. Trots att jag hade klippt håret runt och under tassarna fastnade det en hel del snö i tassarna (fast mindre än innan). När vi kom hem var han väldigt trött:
Idag har jag ägnat mig åt städning, så vi har bara gått en kortare promenad då vi också tränade lite lydnad. Nu ikväll har vi också varit ute och kört en halvtimmes träningspass. Träningen går jättebra. Han gör stora framsteg, speciellt i fria följet. Man ser på honom att han verkligen måste anstränga sig för att hålla positionen och gå i mitt tempo. Idag har vi tränat på vänstersvängar och de funkar jättebra. Det är verkligen roligt att träna med honom eftersom han aldrig får nog; han vill bara mer och mer hela tiden.

Inga kommentarer: