fredag, november 07, 2008

Träning

De senaste dagarna har jag och hundarna tränat en hel del. I tisdags jobbade jag natt och Myrrha fick följa med. Därför gick jag en promenad med bara Lyle på dagen. Då fick jag först chans att träna på att gå fint i koppel, vilket är betydligt lättare med bara en hund. Han har blivit mycket bättre, men det behövs fortfarande mycket träning. Sedan träffade vi en bekant med sin hund, så jag stod och pratade med henne så att Lyle ska lära sig att ignorera andra hundar. Det gjorde han väldigt bra; han vägrade att titta på henne.

Vi gick sedan en promenad längs strandpromenaden och Lyle var lös hela tiden, även när vi passerade andra hundar. Bara när vi mötte en leonberger kopplade jag honom, för han har tidigare visat att han inte gillar leonberger nåt vidare. Den här verkade dessutom inte särskilt vänligt inställd, eftersom hon började morra redan på långt avstånd. Men det gick bra att passera ändå, med löst hängande koppel.

Igår gick det dock inte riktigt lika bra med hundmöten. Vi skulle ha möte i PR/Info så jag gick upp i god tid för att hinna träna lite grann. Lydnadsträningen gick mycket bra. Nu har han lärt sig att hoppa på kommando, vilket jag testade genom att ställa mig vid sidan om hindret istället för precis framför och kommendera "hopp". Vi tränade också apportering och det har börjat gå väldigt bra inomhus. Där klarar han momentet tiomässigt för lydnadsklass I, men när jag prövade ute igår så tuggade han en hel del. Det blev dock bättre när vi tränat lite grann, så det blir förhoppningsvis inget stort problem.

Det var rätt mycket folk på klubben igår. Stugan var uthyrd till stövargillet, men förutom att vi också hade möte i PR/info var det styrelsemöte, draget hade möte och så var det appellkurs. Några av deltagarna i appellkursen tog in sina hundar och det gillade inte Lyle. Han gjorde utfall mot en airedaleterrier, mot Aija och Evas två border terrier. Men Malins japanska spets Bella fick han hälsa på och han tyckte hemskt mycket om henne.

Jag trodde att jag hade glömt mina vantar på klubben, så idag tog jag och hundarna en promenad dit för att hämta dem. Vantarna hittade jag inte, men jag passade i alla fall på att träna lite grann. Mest tränade vi kontakt och vändningar på stället. Lyle börjar bli riktigt duktig på det. Vi passade också på att träna på hoppet, eftersom det inte finns så mycket chanser att träna det annars. Två gånger gjorde han momentet som det ska se ut i lydnadsklass I helt perfekt, så det är ett moment där jag räknar med att få höga betyg.

Jag tränade också platsliggning med båda hundarna. Det började inte så bra. Myrrha var stel och hade svårt att lägga sig och jag råkade trampa Lyle först på tassen och sedan på svansen så att han skrek högt. Men när de väl hade lagt sig så låg de lugnt och stilla i två minuter. Jag gick tillbaka och belönade en gång, men jag tror egentligen att även Lyle hade legat kvar utan den belöningen.

Hundmöten har gått lite si och så idag. Vi mötte en labbehane, som Lyle såg långt innan mig. Man kan lätt se när han ser en annan hund, eftersom han sänker huvudet och stirrar på border collievis. Men han kom direkt jag ropade. Kvinnan med labben hade dock uppenbara problem att hålla hunden så jag vågade inte passera dem och ha Lyle lös. Fast i efterhand tror jag att det hade funkat bättre. När han kände att han hade koppel på sig gjorde han utfall och det blev ju inte bättre av att labben svarade. Vi mötte också en flat, som passerade oss medan Lyle var lös. På hemvägen mötte vi en vit herdehund och en flat, som vi också passerade utan problem fast både Lyle, Myrrha och den vita herdehunden var lösa. Sedan mötte vi en dvärgschnauzer och då gjorde Lyle utfall fast den var på andra sidan gatan.

Man kan därför lätt inse att det är kopplet som är det största problemet. Om han inte har koppel struntar han i de andra hundarna och fokuserar på mig istället. Men i koppel, speciellt om man sträcker kopplet, gör han genast utfall. Det är förstås bra att veta, men man måste ju kunna möta andra hundar även när han är kopplad, så det måste vi träna en del på.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ville bara meddela att vi kommit hem å att Bellas operation gått bra. Vi kommer att få "koppelträna" mycket framöver...i snigeltakt =o)

Fortsatt lycka m Lyles hundträning ;)
http://www.123minsida.se/BellasHome