söndag, juli 18, 2010

Tåmelägret

Så var vi hemma igen från Tåmelägret, trötta men mycket nöjda. Vädret har varit bra i stort sett hela veckan, även om det kanske varit en aning för varmt för hundträning. Och en aning för varmt för att bo i tält också, även om det är klart bättre än att bo i tält i ösregn (vilket jag . Det gått väldigt bra att tälta med hundarna, trots att det var första gången för dem båda.

Jag hade buren med mig och satte upp den i tältet så att jag kunde stänga in hundarna. Den var främst tänkt till Chansa, men eftersom Lyle sprang rakt genom myggnätet i tältet första kvällen så fick de båda sitta i bur när jag inte var där, t ex när jag gick och åt av den fantastiskt goda maten eller gick till puben.

Vi var bara fyra deltagare på lydnadskursen, så det blev väldigt mycket tid till varje hund. Det var Lyle jag var anmäld med eftersom Chansa är för ung för att delta på Tåmelägret, men eftersom vi var så få hade jag möjlighet att växla mellan mina hundar och köra även med Chansa. Med henne blev det bla träning på lite ingångar, apportering, sitt, ligg, stanna kvar och budföring.

Med Lyle petade vi en hel del i detaljer på fria följet, exempelvis stegförflyttningar till vänster och starter och i slutet av veckan såg hans fria följ riktigt bra ut. När vi filmade träningen blev det också väldigt konkret att jag går alldeles för fort i fria följet, så det är något som jag måste tänka på.

Det blev också lite träning på apportering med både trä- och metallapport, stå/sitt/ligg under gång, rutan, kryp (vilket Lyle visade sig vara otroligt duktig på) och budföring. Jag och Lyle fick också demonstrera hur vi lärt in vittringen med maskeringstejp.

Det var också kul att vi hade möjlighet att göra annat än att bara köra lydnad. Jag tycker visserligen att det är jättekul med lydnad, men hade Chansa inte varit för ung hade jag valt en sök- eller spårkurs istället för lydnad. Så jag är jätteglad över att vi kunde köra uppletande en halvdag och sök två halvdagar.

Chansa tittar och lär när Jackson tränar rutan.

Rebell var duktig på att trampa på targeten.

Även Ivo tyckte att det var kul att trampa på en target.

Ivo tränar på att sitta kvar.

Rebell får beröm efter en lyckad apportering.

Chansa och Lyle uppbundna i väntan på sin tur i söket.

Chansa på väg ut i söket. (Foto: Janne Gustavsson)

Ett par kvällar var det även föreläsningar, här med Stefan Björkman och mallen Alvar (som jag träffade när han bodde hos Elin).

De flesta eftermiddagar blev det också bad i sjön.

På onsdag förmiddag var vi ju lediga efter festen på tisdagkvällen, så jag och Lena gick till stranden och hundarna fick busa lite.

Aija jagar Chansa...

... och är snart ifatt...

...så att hon kan dränka Chansa.

Mallebus.

Mallekamp.

Hundarna blev väldigt trötta av värmen och all träning. Här är det Rebell som har somnat under en fikapaus.

Det hände att Lyle tog lite för stor plats i buren men det bekymrade inte Chansa som helt enkelt satte sig på honom.

Två väldigt trötta hundar sista kvällen.

Hundarna vilar utanför tältet medan jag satt i solen och läste en bra bok.

Men även om det var mycket hundträning så fanns det ju också tid för annat, t ex att hänga i puben och grilla hamburgare. Där blev det förstås en hel del hundsnack, men också en del snack om annat, mestadels på en mycket låg nivå och i förekommande fall även med förtydligande imitationer, t ex av nakna kvinnor som jagar sina barn på badhuset och av kvinnor som tvättar sig i fält.

Torsten berättar något för Peter och Anders.

Mestadels höll vi till utanför puben.

På festkvällen blev det dans till levande musik.

Observera det fina kamouflagenätet i fel färg som hänger i taket.

Samtal utanför puben.

Carina

Samling vid grillen.

Jenny grillar, noga övervakad av Gittan.

Det var skönt att sitta och värma sig vid grillen när det blev lite kyligt på kvällarna.


Några av stamgästerna vid grillen.

Sista natten i Tåme blev det ungefär fyra timmars sömn, så när vi kom hem igår eftermiddag var både jag och hundarna ordentligt trötta. Jag och Lyle är fortfarande trötta, men Chansa är skitjobbig. Jag misstänker dock att det beror på överstimulering snarare än understimulering, så hon har fått spendera en del tid i buren där hon kan koppla av och sova.

1 kommentar:

Anonym sa...

hihi va kul att se alla fina foton och bra text! Ska du dit igen 2011? Kramen från Britta!!!