tisdag, juli 06, 2010

Träning i värmen

Nu har det varit riktigt varmt i ett par dagar. I söndags jobbade jag ett långt pass, men jag hade ledigt några timmar på dagen då jag passade på att gå en promenad med hundarna. Men det blev inte någon lång promenad för hundarna la sig flera gånger för att vila under promenaden. De tyckte helt klart att det var för varmt för att gå någon långpromenad och ärligt talat så tyckte jag det också.

Igår jobbade jag också på dagen, men på eftermiddagen tränade vi tillsammans med Susanne och hennes hundar på fotbollsplanen. Efter träningen fick hundarna leka lite grann, men till och med Chansa och Jackpot tyckte att det var i varmaste laget för att leka och efter en kort stunds lek kom de och la sig bredvid oss istället.

Kontaktträning med mallen.

Chansa väntar på sin tur.

Chansa är tyst och snäll när hon är uppbunden.

Jag och mina hundar i det vackra kvällsvädret.

Jag hade med mig lilla kameran, så Susanne filmade lite när jag tränade. Det blåste en hel del, så tyvärr hörs i stort sett inget annat än blåsten på filmen. Jag redigerade filmerna i natt när jag jobbade, under den tid på natten när det är som svårast att hålla sig vaken, så resultatet är därefter. Inte för att jag är speciellt duktig på att fixa med filmer i vanliga fall, för jag kan inte alls använda iMovie. Det finns säkert en massa fina finesser och funktioner, men jag vet tyvärr inte hur de ska användas (och jag är heller inte tillräckligt intresserad för att experimentera och prova mig fram).

Här är en film på Chansa som tränar ingångar. Jag har inte kört så mycket ren lydnadsträning med Chansa så ingångarna började vi med för ungefär en vecka sedan. Det finns fortfarande en del att jobba på, men en bit på väg har vi i alla fall kommit. Något som vi dock har tränat en hel del på är självkontroll med omvänt lockande och det tycker jag att hon är riktigt duktig på.

Susanne fick också filma lite fritt följ med Lyle så att jag kan kolla lite hur det ser ut och vad vi behöver träna på. Det finns en hel del detaljer att slipa på, men framförallt så är det stegförflyttningar som vi behöver träna mer på. När vi gick kurs för Peter Andersson sa han till mig att gå lite långsammare för att ge Lyle en chans att hinna med i svängarna, vilket jag hade glömt bort tills jag såg filmen och insåg att han har alldeles rätt (inte för att jag tvivlade på det), så nu har jag ännu en sak att tänka på.

Eftersom jag har jobbat i natt har jag sovit bort halva dagen, tyvärr den halvan med vackert väder. Strax efter att jag vaknat och gått en promenad med hundarna började det regna och även om det inte regnade mycket eller länge så förblev det mulet. Nu i kväll har jag cyklat en sväng med fetknoppen a k a Lyle (fast snart förtjänar han inte det öknamnet längre) och då passade jag också på att lägga ett spår till Chansa på en kortklippt gräsmatta.

Sedan gick jag en promenad med Chansa till spåret. På vägen dit var det en golden som gick lös strax bakom oss och Chansa var väldigt nyfiken på den. Jag fick upprepade gånger säga till henne att hon skulle gå rakt fram. Eftersom hon var så intresserad av den andra hunden trodde jag inte att hon skulle bry sig om spåret, men det gjorde hon. Hon följde det väldigt noga och hittade först en Frolic och sedan en till. Sedan blev hon störd av den andra hunden och satte sig ner och tittade på den istället, men lika plötsligt som hon slutade spåra kom hon ihåg vad det var hon höll på med och fortsatte att spåra lika bra som innan.

Hon hittade alla godisbitar som jag lagt i spåret samt bollen i slutet. När spåret var klart gjorde hon ett försök att springa efter den andra hunden, men hon stannade och kom när jag ropade. Av någon anledning funkar stanna-kommandot väldigt bra (även när hon jagar ren eller är på väg att springa till en annan hund), men inkallningen funkar bäst om stanna-kommandot kommer först. På vägen hem träffade vi också på en igelkott, vilket gav ett utmärkt tillfälle att träna på att hon inte ska bry sig om djur som rör på sig.

Inga kommentarer: