söndag, mars 22, 2009

Lydnadsdebut med Lyle

Läggande under gång

Idag var det då dags för första tävlingen med Lyle. Jag åkte dit med Ulla-Britt och Eva, så det var lite trångt i bilen. En leonberger i bagagen, en leonberger samt Eva och Malin i baksätet och Lyle fick sitta på golvet framför mig på passagerarsidan. Det innebar också att jag inte kunde lämna Lyle i bilen så han fick sitta uppbunden utanför under uppropet och lottningen. Jag fick startnummer 20 av 25, så det blev en väldigt lång väntan på vår tur. Lyle fick dock ligga i bilen en stund mellan platsliggningen och lydnadsprogrammet eftersom Ulla-Britt tog ut Kassandra för att tävla.

Så här blev mina poäng:
Platsliggning 0 ställer sig
Tandvisning 10
Linförighet 9 pos
Läggande 9 ngt sent lägg
Inkallning 10
Ställande 8 tar steg, avslut
Apportering 9
Hopp 6 reser sig, avslut
Helhetsintryck 8

På platsliggningen reste han sig nästan direkt och kom gående mot mig, men stannade på halva sträckan och stod sedan där tiden ut och såg väldigt förvirrad ut, som om han inte riktigt visste hur han hade hamnat där. Det var verkligen en besvikelse eftersom han legat så bra på träning. Men jag tror också att jag har tränat alldeles för lite på att lägga honom med främmande hundar, eftersom vi tränat med samma hundar hela vintern. Men det blir väl bättre med träningstillfällen när nu onsdagsträningarna utomhus kommer igång igen.

Jag kände också att han inte riktigt var med mig när jag gick in på planen för platsen, vilket förmodligen beror på att han är ovan vid tävlingssituationen. Men när det äntligen blev vår tur efter ett par timmars väntan så hade han hunnit vänja in sig och var med jättebra. Linförigheten var riktigt bra och hade han bara inte vägrat att gå genom en stor vattenpöl och då tappat positionen så hade betyget blivit ännu högre. På ställandet satte han sig inte på första kommandot och på apporteringen hade han ett något tveksamt gripande.

Hoppet brukar han vara jätteduktig på men tydligen luktade det hemskt gott precis där jag hade satt honom så han reste sig och började nosa. Han hoppade jättefint när jag sa "hopp" och kom in till sidan fast utan att sätta sig och sedan satte han fart mot hindret och tänkte hoppa igen.

Sammanlagt fick vi 147 poäng och en 14:e-placering. Jag hade förstås hoppats på ett förstapris för att slippa tävla ettan igen, men jag är inte alls missnöjd. Framförallt för att Lyle har uppfört sig så bra hela dagen. Jag var lite orolig för hur han skulle bete sig bland alla hundar, men han har verkligen skött sig exemplariskt. Egentligen vill han ju inte hålla på och göra utfall, så för att slippa det har han istället haft totalt fokus på mig. Och det har lönat sig; han har fått massor med godis för att stå och titta på mig. När jag fick honom var det svårt att tänka sig att jag skulle kunna stå med honom mitt i en klunga av främmande hundar, men det har jag gjort idag. Och av den anledningen kan jag helt enkelt inte vara missnöjd, trots att resultatet inte blev så bra som jag hade hoppats. Men nästa gång, då...

Vi stannade inte kvar till prisutdelningen så jag vet inte riktigt hur det gick för de andra från klubben som tävlade, men Martha och Idefix lydnad såg så bra ut att de garanterat fick ett förstapris i lydnadsklass I. Grattis till dem!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Viktoria! Nu har ni gjort "premiären" ni så jätte trevliga ut på planen så det är bara att ladda om till nästa tävling, tog lite kort ifall du vill ha, skicka mej din e-post adress så skickar jag korten kram Mia
Min adress är boliden.gullvivans@telia.com