måndag, januari 07, 2008

Hunden i vården

I helgen har jag jobbat och Myrrha har också varit med på jobbet. En gång för länge sedan när jag läste psykologi skrev jag en uppsats om hundens betydelse, vilken handlade bl a om vilken nytta hunden kan göra i vården. Jag har förstås också läst en massa artiklar i diverse hundtidningar och sett en massa TV-program om hundar i vården och vilken nytta de gör. Det är alltså ingen nyhet för mig.

Ändå blir jag förvånad över vilken nytta min lilla hund faktiskt gör när hon är med mig på jobbet. Myrrha gör min brukare mycket gladare, lugnare och mer kommunikativ. Och vad som kanske förvånar mig ännu mer är hur mycket Myrrha tycker om att följa med mig på jobbet. I lördags när vi gick till jobbet var hon lös och när vi närmade oss huset så sprang hon förbi mig som ett litet svart streck och rusade i förväg och väntade vid dörren. Hon försöker ofta få brukarens uppmärksamhet genom att puffa, krafsa eller lägga sin leksak på rullstolens fotstöd.

Myrrha brukar också bli väldigt trött av att vara med på jobbet, även om hon inte får särskilt mycket aktivering eller motion. Ofta ligger hon och sover med en leksak i munnen, vilket gör att hon när hon vaknar är väldigt torr i munnen. När vi kom hem från jobbet igår såg det ut så här:

För några dagar sedan påbörjade jag ett städprojekt här hemma. Jag har under åren samlat på mig en hel del hundtidningar och nu har jag bestämt mig för att slänga en del av dem. Jag är nämligen som en hamster och sparar på allt, vilket innebär att jag har Hundsport från typ -93, Brukshunden från när jag skaffade Myrrha och gick med i brukshundklubben -98. Dessutom har jag Canis sedan de började komma ut på svenska. Alla dessa tidningar har stått i tidningshållare eller i oordnade högar i min bokhylla. Men eftersom jag har brist på utrymme för böcker i mina bokhyllor så behöver jag lite mera plats (för jag kan naturligtvis inte slänga bort böcker heller).

Jag bestämde mig snabbt för att behålla alla nummer av Canis, men de gamla Hundsport och Brukshunden måste bort. Men innan jag kan slänga dem måste jag läsa igenom dem en gång till för att kunna spara alla artiklar som jag kan ha nytta av som instruktör. Det hela kommer väl att sluta med att jag istället har bokhyllan full med utrivna tidningsartiklar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Känner du till projekt Hund i vården, som drivs av föreningen Hälsans Natur? Läs på www.halsansnatur.se.

Sven-G H

Anonym sa...

Kul att din hund jobbar med Brukarna. Om du väljer att utbilda din hund och få diplom så ska du veta att det finns föreningar som har utbildningar för ett mer rimlit pris. De tar inte 17 tusen eller mer utan ett pris vi vanligt folk kan betala.
Deras hemsida är www.assistenthunden.se jag går en av deras kurser och får stor hjälp av dem både med hunden och mina tankar jag har om hundar i vården.
Lotta