tisdag, januari 22, 2008

Udda lydnadsträning

Igår började den sista terminen på lärarutbildningen. Jag var i skolan i fredags också, eftersom det var sista dagen på förra höstterminen så det har bara gått två dagar sedan jag sist var i skolan, men ändå kändes det lite annorlunda att komma dit igår. Som Martin uttryckte det "Det känns som att det är på allvar nu."

Eftersom jag nu hamnar i en ny klass så var det kul att i alla fall ha Andreas, Johan och Martin från svenskan i samma grupp. Schemat verkar också ganska bra, förutom nu i början. Igår hade vi introduktion kl 9. Det tog 40 minuter inklusive en tiominuters kafferast. Därefter hade vi lunch fram till kl 13, då vi hade registrering och information i mindre grupper. Det tog också 40 minuter. Så för 80 minuters "lektionstid" så var jag borta 9,5 timmar! Som tur var träffade jag Rosa, så jag kunde fördriva lite tid med att prata med henne.

Idag har jag också varit borta hela dan. Vi hade en tråkig föreläsning om didaktik på förmiddagen och sedan läsning av ännu tråkigare kurslitteratur samt obegripliga instuderings- och diskussionsfrågor till denna. Denna ganska tråkiga förmiddag avslutade jag med att äta lunch med Stina innan jag åkte hem.

Myrrha har blivit lite försummad de här två dagarna. Igår kväll gick jag en promenad med henne och tränade lite lydnad. Jag känner mig inte särskilt motiverad för att träna lydnadsmomenten när jag vet att vi inte kommer att tävla igen, men Myrrha behöver ju träning i alla fall. Så för att göra det hela lite roligare hittade jag på egna varianter av lydnadsmomenten, t ex inkallning med ställande, sättande och läggande (i varierande ordning) och stå, sitt, ligg under språngmarsch.

Dessutom körde vi fritt följ baklänges. Det är inte helt enkelt. Att bara gå bakåt går väl bra, men att svänga blir lite knepigare. Myrrha är inte särskilt duktig på att backa mer än ett par steg, men med lite träning blev hon bättre. Dessutom insåg jag att detta gjorde att hon också blev bättre på vanligt fritt följ eftersom hon blev mer uppmärksam på mig och hon fick också bättre bakdelskontroll. Det här är säkert något som jag borde ha tränat på när vi tränade för tävling, men det är så dags att komma på det nu.

Idag har vi också varit ute på promenad och tränat baklängesfot, men mest blev det bollkastning idag. Jag brukar anse att Myrrha är en intelligent hund, men ibland är jag inte så säker. Hon såg i alla fall rätt korkad ut när hon jagade efter snörbollen som hade fastnat med öglan i hennes bakben. Varje gång hon skulle ta bollen så rördes bakbenet så att bollen rycktes undan. Fast hon verkade i alla fall ha kul.

Inga kommentarer: