lördag, oktober 17, 2009

Heldag med träning

Lyle spårar

Idag har det blivit en hel del träning, då jag och Lena åkte ut till Drängsmark för att bl a spåra. Vi började med en promenad så att hundarna fick springa av sig lite och sedan la vi ut spåren. Medan spåren låg körde vi uppletande. Lyle gick ganska bra på uppletandet. Visserligen springer han inte rakt ut och lydnaden är inte perfekt, men det är detaljer som jag inte ids bry mig om eftersom han är blandras och vi bara kör uppletande för aktiveringens skull.

Han hittade i alla fall tre föremål ganska snabbt, men det blev lite problem med det fjärde. Det kan bero på att det var Lenas föremål (det var två av de andra också, men det var jag som la ut dem) eller på att det låg på en ganska öppen yta. Han verkade koncentrera sitt letande till lite tätare ytor.

Efter att ha fikat en stund var det dags att gå spåret, som då hade legat ca 1,5 timme. Spåret var ca 600 m långt och jag hade lagt 4 skogspinnar och två leksaker, varav en låg i slutet. Jag hade gjort två 90-graders vinklar och en spetsvinkel. Den första 90-gradersvinkeln låg efter ca 40 m och där snurrade han lite och bakspårade t o m en bit innan han kom på rätt väg, men övriga vinklar gick bra. Lite snurrande blev det också när vi kom till skogsvägen där jag såg att en travhäst passerade över spåret just när jag hade lagt det.

Men han hittade alla föremål, även om han var rätt ointresserad av dem. Första skogspinnen plockade han upp och fortsatte att spåra och när jag försökte locka tillbaka honom för att belöna släppte han bara pinnen och fortsatte. Den andra plockade han också upp och fortsatte att spåra, men när jag ropade på honom kom han i alla fall med pinnen och fick kampa lite som belöning. Bollen gick bättre; den kom han självmant med, men de övriga två skogspinnarna fick jag övertala honom att komma med. Leksaken i slutet ville han också behålla för sig själv, men han lekte i alla fall med den och försökte inte spåra vidare.

Det är roligt att han tycker att spåret är så pass intressant att han bara vill spåra vidare. Han blev inte ens störd av att sköts i skogen. Visserligen stannade han upp och lyssnade just när smällen hördes, men sedan återupptog han arbetet direkt. Jag funderar faktiskt på att gå en viltspårskurs med honom till våren. Jag har trott att det inte går p g a hans skottberördhet, men jag börjar tro att det är möjligt. Då spelar det ju inte heller någon roll att han inte är så intresserad av att plocka upp föremål i spåret. Fast jag får nog jobba en hel del på att få honom att spåra saktare, för jag tror inte att många jägare skulle hänga med i hans tempo.

När vi spårat klart åkte vi till klubben och körde lite lydnad. Jag är väldigt nöjd med dagens träningspass. Jag och Lena tränade lite lydnad i parken vid Erikslid igår eftermiddag och då funkade i princip ingenting, så därför är jag extra nöjd med dagens pass. Det blev lite tjafs på rutan, då han istället ville springa och ta godiset som han hade nosat upp på marken en bit bort, men till slut fick jag honom in i rutan. Inkallning med ställande börjar se riktigt lovande ut nu när jag varvar med externbelöning och att gå till honom och belöna med godis eller kamp. Apportering och hopp-apport funkar jättebra och att jag har börjat träna på hopp-apport har av någon anledning gjort att hans hopp-sitt har blivit perfekta.

Vi har också börjat med ställandet för fjärrdirigeringen. Än så länge låter jag honom själv bjuda på beteendet och klickar samt belönar med boll bakom när han gör det bra. Han bjuder på ställanden i massor, men för det mesta flyttar han på baktassarna när han studsar upp (och då menar jag verkligen studsar, för oftast så är alla tassar i luften innan han landar i stående ställning). Men jag klickar förstås inte för det, så idag verkade det som att han förstod vad som ger klick och belöning.

Det blev verkligen en härlig heldag med träning idag och Lyle verkar ganska nöjd (även om jag inte tror att han skulle ha tackat nej till mera träning). Nu ska vi bara ha det mysigt resten av kvällen och ligga i soffan, se Slumdog Millionaire och äta godis.

Inga kommentarer: