söndag, juni 17, 2012

Examensfirande och drakbåtsrodd

 Byske kyrka, som efter en långdragen diskussion (från 1823 till 1867!) med Finnträsk om var kyrkan skulle byggas började byggas 1870 och stod klar 1872.

I fredags åkte jag med mamma och Ove till Byske. Vi åt först lunch, tacobuffé på Gästis, med Fia och barnen och sedan var vi med på examen i kyrkan. Ateist som jag är tycker jag inte att det är speciellt kul att gå i kyrkan, men examen är ju ändå en av de minst tråkiga högtiderna. Barnen är ju söta i sina fina kläder och det är kul att höra dem sjunga. Dock har jag alltid tyckt om kyrkor som byggnader, så jag roade mig med att fota lite istället för att lyssna på de tråkiga talen. Fast det var förstås dåligt ljus och konstiga vinklar eftersom vi satt uppe, så bilderna blev inte speciellt bra.

Kyrkan, innan den blev proppfull med folk.

 Takmålningen.

 Fönstermålning.
 
 I denna ljuva sommartid. 

 Ordspråken som pryder de åttkantiga väggarna.

 Apostla- och evangelistfigurerna, som målades 1914.

 Blommor till fröken.

Chansa fick förstås inte följa med till Byske, så när jag kom hem cyklade vi en tur längs strandpromenaden. Vi cyklade södra sidan och över Lejonströmsbron, så när vi kom till Nordanå stannade vi och hon fick bada lite. Det verkar dock som att det fortfarande är ganska kallt i vattnet, för hon gav upp och ville inte simma mer efter en stund. Då cyklade vi vidare in till stan, träffade Adam och åt middag på bryggan. Sedan stannade jag och Chansa kvar och tittade på drakbåtsrodden.

 Frösundas lag, som vann detta lopp och gick till final.

 Laget som blev Best In Show.

Chansa.

Såret på Chansas tass har sett bra ut och hon har inte brytt sig om det, fast på drakbåtsrodden var det en unge som trampade henne på tassen så att såret började blöda igen. Sedan dess har hon varit ganska irriterad och har slickat på det en hel del (vilket hon förstås inte får), så nu ser det inte alls lika fint ut längre.

Igår jobbade jag hela dagen och när jag kom hem så började det regna, så vi slappade bara i soffan hela kvällen. Idag tog vi en lång sovmorgon och vi har inte gjort speciellt mycket under dagen heller, men i kväll la jag ett spår åt henne. Spåret började på en liten gräsmatta, gick över en asfalterad plan, över en gångväg och därefter på en oklippt gräsmatta vid skolan. Jag la fem föremål, tre små bitar av en trasig tennisboll och två små bitar av en brandslang.

Spåret fick ligga medan jag handlade och på vägen hem träffade jag Susanne, så det fick ligga närmare två timmar innan jag gick det med Chansa. Hon började spåra bra, trots att det var två hundar som lekte en bit bort. Hon blev lite förvirrad när spåret gick ut på asfaltplanen, men jobbade på och löste uppgiften mycket bra. På den oklippta gräsmattan spårade hon dock mycket slarvigt och hon missade två av fem föremål. 

Just nu sitter jag på jobbet och skriver och Chansa ligger bredvid mig och sover. Hon blev rätt trött av spåret, vilket märktes när vi cyklade hit. Det hade också slutat regna och solen tittade fram, så förhoppningsvis blir det bra väder i morgon, för när jag slutar jobba i morgon bitti så har jag semester :-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Gamla kyrkor är så vackra, inte heller jag är religiös av mig men det är så vackert ändå. Jag blev ju iofs fadder hux flux i helgen, i kyrkan. Det var inte meningen men nu tar jag uppgiften på allvar.
Njut av semestern, ha det så bra och fota mycket. Kram!