torsdag, juni 28, 2012

Gula hund


Idag har jag via Facebook och Allt Om Hundar blivit uppmärksammad på gula hund. Jag tycker att det är en bra idé och jag vill gärna upplysa om detta så att det med tiden kanske blir allmänt vedertaget i samhället. För Lyle hade det varit alldeles underbart om man hade kunnat sätta på honom en gul rosett och folk hade förstått och låtit bli att komma fram och/eller släppa fram sina hundar. Och Myrrha som var reserverad mot folk, men som var så söt hade det inte speciellt kul när folk inte respekterade henne och trängde sig på.

Chansa är ju inte lika söt som Myrrha och Lyle var, så det är mindre problem med att folk tränger sig på henne. Hon är ju dessutom mycket mer social och om folk frågar först så brukar jag låta dem klappa. Men med de hundar som jag bott med i stan har jag upplevt det jobbigt att folk inte respekterar att även hundar har en personlig sfär. Man knuffar inte i folk, men hundar kan man gå över. Man trampar inte folk på tårna, men hundar kan man trampa på tassarna. Man håller lite avstånd när man passerar en annan människa, men hundar kan man passera mitt framför nosen o s v.

När vi var på drakbåtsrodden var det t ex en kvinna som stod på Chansas svans en lång stund och en unge hoppade från en avsats och landade en decimeter från Chansas bakdel. Hon blev både knuffad och trampad, trots att jag höll henne i kort koppel och försökte hålla henne framför mig hela tiden.

I veckan har jag mest städat och fixat här hemma. Jag har bl a ställt in mina böcker i den nya bokhyllan, som fick sin plats i TV-rummet. Den är egentligen lite för stor, men jag vill ändå helst ha den där eftersom jag inte vill gömma undan alla mina böcker i sovrummet.

Nya bokhyllan.

Jag har också äntligen fixat klart med den gamla skåpen från Norrlångträsk och fått upp hyllorna och ställt in porslinet och glasen i den.
Skåpet från Norrlångträsk.

Jag har bytt gardiner i alla rum så att det blev somrigt och fint (utom i TV-rummet, för den ena gardinen är alldeles sned :-().
 Nya sommarfina köksgardiner.

 Rumsgardinerna (den vänstra är dock ordentligt sned).

Jag har också köpt lite blommor som jag planterat. Utanför dörren har jag en kruka med en solros och en annan blomma, precis som förra sommaren, och på uteplatsen har jag ett par blommor i en kruka samt en hängväxt i en ampel.

Anledningen till storstädningen var att jag hade bjudit hem mina arbetskamrater. Vi hade bokat bord på Stadsfesten, på Strandrestaurangen, men vi hade en liten förfest hemma hos mig innan middagen. Det blev en riktigt trevlig kväll, men vad kan man annat förvänta sig med så trevliga arbetskamrater?

Men det har också blivit lite träning med Chansa. I tisdags åkte vi till Boliden, eller snarare Finnfors,  för att träna spår. Jag och Jenny var där i god tid så Chansa och Ella fick springa lösa en stund och de såg ut att kunna bli goda vänner. När Mia kom fick även Zingo springa lös med dem. Han försökte sig på att rida på Chansa och fick en rejäl tillsägelse (vilket i och för sig verkade egga honom ännu mer).

Vi la först spåren och sedan grillade vi korv och annat till middag innan vi gick spåren. Tyvärr började det regna när vi hade ätit klart och skulle gå spåren. Chansa började spåra bra, men sedan tappade hon spåret. Hon hittade det igen, men jag tyckte inte att hon spårade bra. Hon hittade inga föremål och hon blev lätt distraherad och slutade spåra. Exempelvis så gick hon av spåret för att hon fick vind på ett ben från ett renkadaver och hon sprang fram till Mia, som följde med bakom oss, ett par gånger.

Hon var dock inte den enda hunden som hade problem, så vi hade en teori om att det kunde bero på att spåren var lagda när det inte regnade, medan det regnade ganska rejält när vi skulle gå dem. Vi har förstås spårat i regn förut, men det har nog aldrig börjat regna efter att spåret varit lagt så Chansa har ingen rutin för det. Ytterligare en sak att träna på...

Efter spårträningen skjutsade Jenny hem mig eftersom det regnade så mycket och jag redan var genomblöt, så jag lämnade min cykel hos henne. Jag hann inte hämta den igår, så idag på eftermiddagen tog jag och Chansa en promenad och hämtade cykeln. Vi passade också på att gå in på Björkis och köpa en leksak som är tålig och flyter, som Chansa kan ha när hon ska bada.
 Chansas nya badleksak.

 Fast det går utmärkt att leka med den på land också.

Och självklart så passade jag också på att äta middag på Stadsfesten när jag ändå var inne i stan. Det blev thaibuffé, som jag satt i Stadsparken och åt. Det var rätt mycket mat, så Chansa fick också smaka den mat som jag inte orkade äta upp. Jag hann precis äta klart innan det började regna, så vi cyklade hem igen och struntade i att cykla ner till älven för att testa den nya leksaken. Det får bli en annan dag, för i kväll tänker jag bara slappa i soffan med en bra bok.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad fint du gjort hemma! :-) Bokhyllan blev ju jättebra, och du har rätt i att man inte vill gömma bort alla fina böcker. Blommor är härligt. Jag har köpt nya till balkongen nu, mina violer har gjort sitt. Det blev enkla tagetes den här vändan, och så har jag tomater och en chili.
Kram på er, hoppas ni får bra badväder så att Chansa kan leka med sin nya leksak i dess rätta element.