söndag, januari 08, 2006

Slödag

Idag har vi varit lata. Eller i alla fall har jag varit lat och Myrrha har fått finna sig i det. Imorse när jag vaknade, snorig med huvudvärk, var det -13 grader. Därför bestämde jag att vi skulle ha vilodag idag. Jag och Jonas har hunnit med att se tre filmer under dagen och Myrrha har mest sovit.

Men vi har faktiskt tränat lite grann också- metallapportering. Man kan nog lugnt påstå att det är det moment hon gillar minst här i världen. Men just därför behöver vi också träna på det. Idag fokuserade vi på att träna gripande. Hon tar den, men det tar väldigt lång tid innan hon griper och lyfter upp den. Jag satte därför kriteriet att hon skulle ha lyft den från golvet inom fem sekunder för att få klick och belöning. De första övningarna belönade jag med en fjärdedels frolic, men jag märkte snart att belöningen inte var bra nog. Därför övergick jag till att kasta boll istället. Lite svårt inomhus; det gäller att inte ta i för hårt. Hon blev i alla fall klart mer "på" när jag belönade med boll.

På senaste rastningen för en stund sedan tränade jag också lite inkallning med ställande. Jag har bestämt mig för att försöka belöna spontana ställanden istället för att kommendera. Då kan jag förhoppningsvis få till ett betydligt snyggare ställande än vad vi har nu. Först började jag med att busa med henne. Jag peppade upp henne och sprang baklänges med henne framför mig. Vi har tränat ställande på det sättet förut så jag var ganska säker på att hon så småningom skulle stanna utan kommando. Det gjorde hon också. Eftersom detta var ett oplanerat träningspass hade jag varken klicker eller boll med mig, men jag belönade genom att kasta vanten. Den går inte lika bra att kasta som en boll, men hon älskar vantar också så på det viset fungerar den lika bra. Fast det blev förbaskat kallt om min vänsterhand!

Jag upprepade övningen med att springa bakåt några gånger och det fungerade bra. Sedan gjorde jag också en övning då jag lämnade henne och gick ca 15 m bort. Jag kallade inte in henne med kommando, utan visade med kroppen att hon skulle komma. När hon var ca 5 meter ifrån mig stannade hon, fortfarande utan kommando, så att det sprutade snö om tassarna! Jag skyndade mig att belöna med vanten och sedan avbröt vi och gick in.

Nu ska jag planera ett träningspass för imorgon och sedan ska jag lägga mig och läsa en stund.

Inga kommentarer: