torsdag, augusti 03, 2006

Träning, träning

Jaha, nu har jag varit lat med att uppdatera igen. Men det kan bero på att vi faktiskt inte har gjort så mycket på sistone. I söndags gick jag en skogspromenad med hundarna och passade på att ta en sväng förbi klubben och träna lite grann. Det var för varmt för träning för Myrrhas del, så det blev bara träning för Bita. Mest tränade vi på hopp. Nu börjar hon fatta att det är rätt kul att hoppa.

I måndags jobbade jag kväll, så på dagen gick vi en promenad i skogen. När jag kom hem på kvällen gick jag ut och tränade med båda hundarna. Först tränade jag Bita, för Myrrha blir så laddad av att sitta bunden och vänta. Bita har blivit väldigt duktig på att gå fot, även om vi inte går så långa sträckor än. Vi behöver också träna mer på vändningar på stället till vänster samt vänstersvängar.

Hon är också jätteduktig på att lägga sig, fast "problemet" med klickerträning är förstås att hon just nu kastar sig ner i liggande ställning även under fritt följ :-) Fast det är förstås bara bra, eftersom hon tidigare var alldeles för passiv. Ingångar behöver hon också träna lite mer på och jag tycker också att hon har för dåligt tempo på inkallningen. Jag förstår inte riktigt varför, för springa fort kan hon ju.

Med Myrrha körde jag bara fritt följ och rutan. Istället körde jag väldigt mycket fritt följ och gick långa sträckor utan beröm eller belöning. Det funkade jättebra; hon blir nästan mer taggad av att inte få något beröm. Fast det gäller bara fria följet; i andra moment vill hon gärna ha bekräftelse genom beröm. Rutan körde jag flera gånger som helt moment. Det funkade jättebra. Andra gången försökte hon springa till rutan utan att passera konen först, men när jag stoppade henne och skickade om henne till konen kom hon ihåg hur det skulle vara och därefter gjorde hon momentet näst intill perfekt flera gånger i rad.

På tisdagen var jag ledig. På förmiddagen lämnade jag Bita hemma med Jonas och gick en promenad längs strandpromenaden med Myrrha. Jag tror att hon tyckte att det var kul att få gå ensam med mig för en gångs skull, men det var tyvärr lite väl varmt för hennes del. Det blev därför inte någon lång promenad, trots att vi var ute ganska länge.

På kvällen gick jag en promenad tillsammans med Jenny och Nixon och då tog jag bara Bita med mig. Jag tyckte att hon kunde få komma ut och få lite erfarenheter på egen hand. Hon var fortfarande rädd för Nixon, men det gick över efter ett tag när de hade fått springa lösa en stund. Det var trevligt att ha mänskligt sällskap under promenaden för en gångs skull. Mindre trevligt var dock att Nixon hade fått en fästing på örat som jag fick äran att ta bort. Äckliga, vidriga kryp!

Igår var det onsdag och det innebär onsdagsträning. Det var inte särskilt mycket folk, eftersom onsdagsträningen inte drar igång på riktigt förrän om ett par veckor. Men det tyckte jag var bara bra eftersom jag tänkte träna på planen med Bita bland andra hundar. Det har hon aldrig varit med om förut. Hon gapade och skällde en del, särskilt på Piroll som hon verkar tro är livsfarlig.

Men när jag väl började träna med henne hade hon inte särskilt stora problem med att koncentrera sig på mig och strunta i de andra hundarna. Dock var hon bara tvungen att gapa på varenda ny hund som kom in på planen, men det var inte alls svårt att återfå kontakten. Bita har nu också legat sin första platsliggning tillsammans med andra hundar. Man kan väl inte precis påstå att det gick bra, för hon låg varken tyst eller stilla. Men jag är jättenöjd över att hon överhuvudtaget klarade att lägga sig och ligga kvar ( även om det bara rörde sig om ca 20 sek) med en hund på vardera sidan utan att gapa och göra utfall. Det var till och med helt okända hundar (för Bita alltså). Precis bredvid sig hade hon Musta och en tollartik som jag tror heter Blistra. Förutom dem var det också Curry och Dimma.

Idag har vi inte gjort något särskilt alls. Jag har jobbat på dan och hundarna har fått gå ut ett par gånger och leka med varann. Bita kommer dock ofta och sätter sig fot och tigger om att få träna lite grann, så henne har jag tränat lite med. Mest kontakt och att sitta och ligga kvar. Just nu sitter hon här och puffar på mig och vill ha uppmärksamhet så jag ska gå och fortsätta träna lite på att spela död, som vi började träna på för någon dag sedan.

Inga kommentarer: