torsdag, mars 25, 2010

Raskunskap

Under tiden jag hade Myrrha fick jag många goda skratt tack vare att folk i allmänhet inte är speciellt bra på olika hundraser. När jag skaffade Myrrha -98 var aussien en rätt ovanlig ras och hon var den första här i stan, så jag hade i och för sig inte väntat mig att folk skulle veta vad hon var för ras, men jag hade nog mest föreställt mig att de skulle gissa på blandras. Och visst fick jag en del blandrasgissningar, varav blandning mellan schäfer och St Bernhard är en av de mer anmärkningsvärda :-D

Gissningar på border collie, collie och sheltie är kanske inte speciellt förvånande, men andra lite mer förbryllande rasgissningar har varit flat coated retriever, lapsk vallhund, lapphund (både svensk och finsk), schäfer och tervueren. Tjejen som trodde att hon var en terv hade en kompis som hade en terv som såg precis likadan ut som Myrrha... (den kan inte har varit speciellt rastypisk :-D)

Schäfer var det faktiskt många som trodde att hon var. En av de mer minnesvärda händelserna var när vi mötte en äldre dam som stoppade mig för att tala om vilken fin hund jag hade. "Synd bara att du inte kan ställa ut den", sa hon. Jag trodde förstås att hon trodde att hon var blandras, så jag sa att hon var renrasig och att jag visst kunde ställa ut henne om jag ville. Tanten spärrade upp ögonen och utbrast "Va? Får schäfrar ha hängöron nuförtiden? När jag hade schäfer skulle de ha ståöron om man skulle kunna ställa ut dem!"

Visst ser ni hur otroligt lik en schäfer hon var?

Under de månader som jag hade Bita hos mig fick jag inte höra några konstiga rasgissningar. Schäfrar känner tydligen alla till, även om de kanske övergeneraliserar lite grann. Den roligaste kommentaren om Bita var dock kvinnan som sa "Men den ser ju nästan ut som en schäfer" :-D

En gång i tiden hade jag en blandras och en tervueren. Många trodde dock att det var blandrasen Lollo som var renrasig och terven Mindy som var blandras.

Renrasig laika eller siberian husky?

Blandning mellan schäfer/collie?

Tervueren var det i stort sett ingen som kände till på den tiden, men nu när jag har malle så får jag ofta frågan om hon är en tervueren. Det är faktiskt fler som har gissat terv än schäfer, vilket jag inte trodde när jag skaffade Chansa. Det borde tyda på att tervarna har blivit betydligt vanligare sedan slutet av 80-talet och det har väl knappast gjort rasen någon nytta, så på sätt och vis kanske man ska vara glad åt att inte alla känner igen en malle.

Lyle har jag fått väldigt få gissningar på. Lapphund har ett par stycken gissat på (för att han är svart antar jag, för några andra likheter ser jag inte) och en tjej frågade om han var en berger des pyrenees a face rase, men annars brukar de flesta identifiera en av raserna i honom. Det lustiga är att de som har mest erfarenhet av flattar (eller retriever) ser i stort sett bara flat i honom och de som har mest erfarenhet av border collie (eller vallhundar) ser i stort sett bara border collie i honom.

Vad ser du i honom?

Inga kommentarer: