onsdag, mars 31, 2010

14 kg

Ja, 14 kg är vad Chansa väger nu. Jag försökte också mäta henne, men hon ville inte så stilla och roade sig mest med att kampa med måttbandet. Men hon är nu bara någon centimeter lägre än Lyle, så hon är nog 46-47 cm hög. Häromdagen klippte jag klorna på henne och hon blev inte arg alls; hennes humör har blivit mycket, mycket bättre.

Ensamhetsträningen går också väldigt bra. Hon blir inte stressad eller orolig av att vara ensam (med Lyle), men man får förstås se till att det inte finns något ätbart att stjäla eller något att tugga sönder. I måndags hade jag dock glömt ett par skor framme när jag gick till jobbet och när jag kom hem låg en sko på hennes bädd, men hon hade inte tuggat sönder den (fast den var lite blöt och slemmig).

Förutom lite grundläggande lydnadsträning tränar vi också en hel del på att kampa. Hon behöver lära sig reglerna för leken. De reglerna är att släppa när jag säger till (vilket hon är jätteduktig på), inte ta grejen förrän jag säger till (vilket hon börjar bli duktig på också) och att inte bita mig i fingrarna (vilket hon inte är så bra på än).

Det sistnämnda hänger ihop med att hon också behöver lära sig hur hon ska kampa, vilket vi också jobbar på. Hon har absolut inga brister i kamplusten, men personligen gillar jag inte sättet hon kampar på. Hon griper med hela munnen, men hon byter ofta grepp och det är oftast då fingrarna kommer i kläm. Hon drar inte emot på samma sätt som t ex Lyle gör, utan hoppar upp på mig och försöker snarare trycka leksaken mot mig istället för att försöka dra den ifrån mig. De mallar jag har kampat med som testledare på MH har haft ungefär samma sätt att kampa, men jag försöker som sagt att lära Chansa att försöka kämpa till sig leksaken istället, så när hon gör det belönar jag henne genom att låta henne vinna.

Idag på promenaden lät jag också Lyle hjälpa till att lära henne att kampa på "rätt" sätt. När hon leker med honom har hon nämligen lärt sig att om hon tuggar och byter grepp så förlorar hon leksaken.

Lyle och Chansa jagar varann i snön.

Full fart på lilla snömonstret Chansa.

Siktar in sig på Lyle.

Vackra lilla rödräven.

Attackerar Lyle.

Bushundar

Vid det här laget är det nog bara Lyle och Chansa som uppskattar snön (själv är jag i alla fall hjärtligt less på den).

Nu kommer det dock att bli lite mindre kampträning ett tag framöver. När hon kampade med Lyle idag förlorade hon en tand och efter det hade hon lite svårt att hålla emot; leksaken gled liksom bara rakt igenom. Men snart har hon nog tappat alla tänder. Idag såg jag att hennes nya hörntänder i överkäken håller på att växa ut, trots att hennes valptänder fortfarande sitter kvar. Förhoppningsvis tappar hon dem snart, men jag får hålla ett öga på det.

Inga kommentarer: