fredag, april 20, 2012

Hundmötesträning

Igår kväll var vi ett gäng med hundar som träffades på Coop Byggs parkering för att träna hundmöten. Chansa kan bli ganska uppjagad vid hundmöten, vilket antagligen beror på att Lyle hade problem med andra hundar. Hon gör dock inte utfall som han gjorde, utan har helt enkelt bara lärt sig att stressa när hon ser andra hundar. Dessutom gillar hon andra hundar och vill gärna fram och hälsa. Så när jag hörde av Ingalill om den här träffen med hundmötesträning så tänkte jag att det kunde bli ett bra träningstillfälle.

Vi började med att gå runt Coop Bygg, några medsols och några motsols. Chansa stressade lite första rundan, men det gick ändå ganska bra. Andra rundan hade hon insett att det var en träningssituation och uppförde sig mycket bra (stressade bara när en av de mötande sprang mot oss med sin hund). När vi sen stod och pratade jagade hon upp sig betydligt mer, men att gå fint runt de andra hundarna gick hur bra som helst eftersom det då blev träning.

Sedan gick vi en runda på gångvägarna så att det skulle bli mer som på vanliga promenader. Chansa blev till en början stressad av att se de hundar som skulle gå åt motsatt håll gå iväg och av att ha en annan hund bakom, men det släppte ganska snabbt. Den första hunden vi mötte passerade hon fint och avslappnat. Den andra hunden vi mötte skvallrade hon på redan på avstånd, vilket jag förstås belönade, och hon passerade den helt utan att bry sig om den. Den tredje hunden blev hon dock väldigt stressad av och hon stretade i kopplet och försökte kampa med kopplet.

Efter rundan stod vi i en cirkel och pratade och det var betydligt svårare för henne, speciellt när någon av de andra hundarna jagade upp sig (det var inte bara Chansa som hade svårast för att vara stilla nära andra hundar). Men överlag så var hon betydligt lugnare runt andra hundar än vad hon brukar vara.

När de andra gått/åkt hem stannade vi kvar och tränade lite lydnad på parkeringen. Vi tränade på lite detaljer i fria följet, t ex ingångar och vänstersvängar. Ingångarna ser bra ut, men vänstersvängarna behöver vi jobba mer med. Vi tränade också på att sitta kvar, vilket hon har väldigt svårt för, och platsliggning (1 minut, ca 10 m avstånd), som gick mycket bra. Framförgåendet är ett moment som har blivit lite bortglömt i vinter så det fortsatte vi med. Trots att vi inte tränat det på länge har hon inte glömt, så vi kunde börja om på samma nivå som där vi slutade. Vi har ju dock inte kommit så långt med det momentet, så det ska vi nog satsa lite på framöver. Det största problemet är nog att hon vänder sig om när hon stannar, fast jag vet ärligt talat inte om jag kommer att lägga ner så mycket energi på att fixa till det.

Idag hade jag tänkt lägga ett spår på fotbollsplanen efter jobbet, men det började blåsa ganska ordentligt igen och det verkar inte helt otroligt att det blir ytterligare ett snöoväder så jag bestämde mig för att strunta i spårandet. Istället har vi tränat lite på sitt och ligg inne i köket. Hon har naturligtvis kunnat både sitt och ligg sedan hon var ca 8-9 veckor gammal, men på sista tiden har hon börjat gnälla och skälla främst vid uppsättanden (om jag står framför; inte om jag står bredvid). Jag belönar henne inte om hon ger ljud ifrån sig, men det skapar ofta mer frustration = mer ljud.

Nu bestämde jag mig dock för att hålla på tills hon var helt tyst. Jag fick sätta och lägga henne säkert 20 gånger innan hon gjorde ett uppsättande som inte bara var tyst utan också lugnt i kroppsrörelserna. Det belönades förstås och så upprepade vi det hela, fast då krävdes bara ungefär hälften så många sitt och ligg innan hon satte sig upp och var lugn och tyst. När jag upprepade direkt efter satte hon sig omedelbart utan att ge ljud ifrån sig, så det verkar ju som att hon fattade vad jag var ute efter. Får se om hon kommer ihåg det till nästa gång (vilket jag i och för sig tvivlar på).

Inga kommentarer: