fredag, april 27, 2012

Hundträning

I veckan har det börjat bli lite mera vårlikt och det har gjort att det har blivit lite mer hundträning. Igår var det första träffen på apellkursen som jag ska hålla i år. Det var dock inte möjligt att göra någonting, så jag kommer inte att räkna detta som ett kurstillfälle. Det var bara parkeringen på klubben som tinat upp lite, men vi kunde i alla fall hålla till där och göra ett "inträdesprov", som gick ut på att jag kollade lite på hur de samarbetade med sina hundar. Jag ser faktiskt fram emot den här kursen; det verkar vara ett roligt gäng och trevliga hundar (portugisisk vattenhund, vit herdehund, hovawart, leonberger, border terrier och riesenschnauzer).

Jag och Chansa cyklade upp i god tid, så vi hann med ett litet träningspass på parkeringen innan kursen. Chansa fick också vara med lite grann när hon fick visa hur man leker med två bollar. Leken visade hon förstås bra, men hon visade också upp att hon inte alltid lyssnar när hon blev lite fixerad vid en pinne som en av de andra hundarna hade lekt med. Eftersom vi inte höll på så länge på kursen hann jag också med ett träningspass efteråt. Jag hade med mig targetpinnarna (som i själva verket är två radioantenner) och det gick faktiskt sticka ner dem i marken så vi körde lite framförgående, vilket gick mycket bra.

I kväll har vi spårat igen. Det har tinat en hel del de senaste dagarna, så där jag spårade med henne i tisdags var det numera barmark, så jag la spåret på ungefär samma ställe fast gjorde det nästan dubbelt så långt den här gången. I spåret la jag fyra föremål: två små bitar av en tennisboll, en liten tygbit och en liten bit av en brandslang. Jag la inget godis i spåret, förutom en liten bit som jag råkade tappa när jag tog upp ett föremål ur fickan. Spåret gick också över en väl använd gångväg och fick ligga en timme.

Chansa strulade lite när jag släppte på henne på spåret och nosade istället på kissfläckar (det började vid en gångväg så det fanns många fläckar att lukta på), så jag fick styra henne lite och sätta henne på spåret, men då satte hon genast igång att spåra. Hon spårade bra (dock inte lika bra som i tisdags), men missade tyvärr tennisbollsbitarna. Den första missade hon för att hon råkade vimsa av spåret ett ögonblick precis där den låg och den andra gick hon nästan rakt över. Tygbiten och branslangsbiten i slutet hittade hon dock och apporterade dem klockrent till mig. Svårigheten med att jag gått över gångvägen löste hon riktigt bra. När vi kom till övergången började hon springa fram och tillbaka längs med gångvägen, men hittade sedan spåret och fortsatte över på andra sidan gångvägen.

I tisdags påbörjade jag ju projektet med att lära Chansa att spela död och det har gått över förväntan. Det var svårt i början, men igår märktes det att polletten hade trillat ner och hon fattat vad jag var ute efter. I kväll passade jag på att filma när vi tränade på att spela död:

Inga kommentarer: