söndag, april 29, 2012

Ledig helg!

Det är inte ofta jag är ledig både lördag och söndag, närmare bestämt inträffar det bara var sjätte helg. För ett tag sedan bytte jag dock med en kollega på det ena stället jag jobbar, så nu jobbar jag ett par söndagnätter istället för söndag eftermiddagar och det gör att jag fått någon fler sovmorgon och det känns nästan som att vara ledig en hel helg.

I helgen var det dock min helt lediga helg och den inledde jag med att stiga upp en halvtimme tidigare än jag gör när jag jobbar. Anledningen till det var att jag, mamma, syrran, Matte och Hugo skulle åka till Haparanda och gå på IKEA. Och eftersom jag inte hade lyckats få tag på någon hundvakt så fick också Chansa följa med.

Den här tiden på året är det ju varken för varmt eller för kallt för att lämna hunden i bilen, fast lite orolig var jag ändå eftersom gårdagen nog var den varmaste dagen hittills i år. Dock tröttnade Hugo och Matte på IKEA rätt snabbt efter att vi hade ätit lunch, så de hade koll på Chansa medan jag, Fia och mamma gick ännu ett varv på IKEA.

Eftersom vi hade släp så passade jag på att köpa en ny bokhylla som jag ska ha i sovrummet. Jag har en massa böcker som inte får plats i de hyllor jag har och jag vill inte heller göra mig av med några böcker, så jag behövde verkligen en ny. Fast bokhyllan var förstås inte det enda jag köpte- det blev också lite servetter, ljus, handdukar och sängkläder m m, precis som det brukar bli. Självklart köpte jag också några nya små mjukisdjur att ha som uppletandeföremål. Av mamma fick jag fick också en snygg bordslampa att ha i köket i födelsedagspresent i efterskott.

Chansa fick inte bara sitta i bilen. Jag tog ut och rastade henne när vi lastade in de möbler vi köpt på släpen och sedan en gång till när vi var färdiga. Eftersom vi fick vänta ett bra tag på Fia och Ida (min kusin som också var där med sin familj) passade jag på att låta Chansa springa av sig lite på en gräsplätt vid parkeringen och sedan ställde jag mig i närheten av ingången och tränade Chansa på att vara passiv och ligga stilla.

Folk kunde komma och gå från alla möjliga håll och passera alldeles intill henne utan att hon brydde sig. Att bilar körde förbi bekom henne inte heller. När folk drog vagnar var det dock betydligt svårare och kom de allt för nära så klarade hon inte av att ligga kvar. Men vi stod i alla fall där i närmare 20 minuter och när det var dags att gå hade hon kopplat av så pass att jag knappt fick henne med mig. Trots att hon mest suttit i bilen under dagen så var Chansa helt slut när vi kom hem och det var jag också.

Idag blev det därför en lång, välbehövlig sovmorgon, men sen blev det en långpromenad med uppletandeträning. Det var soligt och varmt och jag lyckades hitta ett riktigt bra ställe att träna uppletande på där det gick att valla i alla fall 40 m på djupet och ca 15 m brett. Jag gömde två föremål- den ena längst ut och den andra ungefär på mitten. Chansa var riktigt duktig på att gå fint vid sidan på väg till uppeletanderutan och försökte aldrig ens tjuvstarta.

Men när jag väl skickade henne hade hon väldigt mycket spring i benen och hon jobbade inte alls koncentrerat i början, men efter att ha skickat om henne hittade hon föremålet längst ut. Det som låg i mitten hade hon dock problem med. Därför gjorde vi om en gång till och då skötte hon sig mycket bättre, även om hon då också hade lite för mycket spring i benen. 

 Världens snyggaste malle.

 Väntar på kommando (jag kunde inte hitta hennes snygga, lila tjänstetecken så vi fick ta det här istället).

 På väg in med en hittad blå elefant.

 Hon hittade också en söt grön orm, som jag köpte på IKEA igår.

 Full fart in med en orange älg (som numera saknar horn, trots att även den inköptes på IKEA igår).
 Trots att det både regnat och varit varmt är det fortfarande ganska mycket snö kvar.

 Blött och lerigt är det också på vissa ställen.

 Jag råkade kasta hennes leksak i den här leriga snösörjan och blev dessutom tvungen att kliva i pölen så att iskallt vatten rann in i ena skon. 

De senaste dagarnas värme har gjort att det har blivit ganska blött överallt och det här andparet har fått ännu större pölar att simma i. Jag tror att det är samma andpar som jag sett varje vår sedan jag flyttade hit och jag utnyttjade dem till att lära Lyle att inte jaga. 

Numera utnyttjar jag dem till att lära Chansa att ignorera dem och koncentrera sig på sin uppgift, som i det här fallet att sitta. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fan, jag visste att det var nåt jag skulle ha handlat sist jag var där - mjuksidjur. Uzies nallar, grisen och den rosa är alla på upphällningen men råttorna som är inköpta på IKEA håller bra.
Det var ju en älgko fattar du väl, de har ju inga horn. ;-) Chansa var tvungen att rätta till misstaget.

Vickan sa...

Chansa fick en IKEA-råtta på sin ettårsdag och den höll i ungefär 10 minuter och jag fick städa fluff i 3 dagar. Fast den höll ändå bra- andra mjukisdjur hon satt tänderna i har bara hållit ca 5 minuter :-)

De små som jag använder som uppletandeföremål har dock hållit länge. De bortslitna älghornen är nog den enda skada hon har orsakat på dem.