torsdag, augusti 25, 2011

Är det där en chefhund?

När jag cyklar upp till klubben brukar jag hoppa av cykeln och gå uppför den brantaste och längsta backen. Där mötte jag i kväll tre småkillar som frågade om de fick klappa hunden. Jag sa nej och förklarade att hon var lite för glad och kunde hoppa och knuffas och det respekterade de. Den ena frågade sedan om hon var en chefhund. Jag sa nej, det är en malle och då tittade han lite misstänksamt på mig som om han trodde att jag ljög för honom.

Jag gissar att han menade schäfer, men jag tyckte att ordet chefhund var lite kul. Är det en hund som är chef hemma? Eller är det en hund som passar speciellt bra för chefer? Eller det kanske t o m är en hund som är specialiserad på att jaga chefer?

På väg upp till klubben lyckades Chansa rulla sig i något äckligt. Hon hade selen på sig, men den klarade sig. Jag blev dock tvungen att tvätta av henne med lite varmt vatten och diskmedel när vi kom fram till klubben.

Jag hade tänkt träna lite lydnad innan sökträningen, men det blev inte så. Lena, Mia och Frida var där och Mia hade med sig sin nya lilla schäfervalp, så det blev prat och valpgos istället för träning. Lille Zingo var förstås hur söt som helst, precis som en 13 veckor gammal schäfervalp ska vara. Chansa tyckte också att han var en lattjo liten pryl.

Sökträningen gick riktigt bra. Det enda som var mindre kul var att det började regna när jag tog ut Chansa ur bilen och när jag skulle skicka henne på första skicket började det ösregna och sedan ösregnade det hela tiden medan vi körde, bara för att sedan nästan helt upphöra.

Det första skicket blev inte helt rakt. Hon sprang rakt ut ca 30 m, men sedan vek hon av och gjorde en lov innan hon hittade figgen. Birka gjorde sedan exakt likadant, så det är möjligt att det var mest effektivt att använda vinden så. På andra sidan var det betydligt snårigare (vi höll knappt på att ta oss ut när vi skulle valla rutan), men där sprang hon väldigt rakt och fint. Sedan gjorde hon ytterligare två raka och fina skick.

På det femte och sista skicket låg figgen i en låda, som var öppen i ena änden. Chansa har aldrig hittat figgar i lådor och dylikt, men det var inga problem. Dock hade figuranten tappat en av Chansas kongar en bit ifrån lådan. Jag såg att Chansa plockade upp den, men hon fortsatte ändå att söka tills hon hittade figgen. Det tycker jag tyder på att hon faktiskt jobbar för att hitta just figgarna och inte (bara) föremålen de har och det är ju positivt.

Inga kommentarer: