onsdag, augusti 24, 2011

Höstens första onsdagsträning

Idag har jag och Chansa tränat platsliggning. Jag har gjort flera pass inomhus och jag har verkligen försökt göra svåra störningar för henne. Jag hoppar, dansar, gör lekinviter, sätter mig på huk, kryper på alla fyra runt henne, ålar på golvet, kastar godis/bollar omkring henne, knuffar på henne, viftar med kampleksaker framför henne o s v. Och det funkar faktiskt väldigt bra; hon ligger vad jag än hittar på.

Nu i kväll var det dags för höstens första onsdagsträning och jag och Chansa cyklade upp i god tid för att hinna träna innan det blev för mycket folk. Mest blev det mera platsliggningsträning. Jag la henne flera gånger och hon fick ligga ganska länge varje gång. Jag utsatte henne för en del störningar som att hoppa framför henne, småspringa förbi henne, lägga mig på marken mitt emot henne samt kasta godis, men annars tyckte jag att hunden som tränade inkallning med ställande och rutan och blev belönad med både bollkastning och kamplek på planen bredvid var tillräcklig störning.

Andra hundar, speciellt andra hundar som leker, är nog den svåraste störning man kan utsätta henne för. Hon har ju väldigt lätt för att gå upp i varv (hon är ju malle) och dessutom är hon väldigt impulsiv (som sagt, hon är ju malle), så det är verkligen inte lätt för henne att behärska sig. Hon lyckades inte ligga kvar alla gånger (fast jag hade koppel på henne så hon kunde inte sticka), men jag är ändå riktigt nöjd med träningen. Det verkar som att hon blir bättre på att behärska sig genom att jag tränar med svåra störningar hemma. Men än krävs det mycket träning innan jag vågar lägga henne på en platsliggning med andra hundar.

Jag tränade också lite linförighet. Hon är riktigt duktig på att gå fot, men vi har inte tränat så mycket med koppel och det krånglar till det lite grann. Inte så mycket för Chansa som för mig. Nu har jag i alla fall kommit fram till att det funkar bäst för mig att hålla kopplet i vänster hand och föra armarna som jag gör när vi går utan koppel. Vi tränade också lite framförgående, men där gör vi inte så stora framsteg. Hon går ut väldigt fint, men har svårt att gå rakt framför mig och snurrar runt med jämna mellanrum. Hon fortsätter visserligen att gå framåt efter varje snurr, men jag kan inte tänka mig att det ger speciellt höga poäng, om ens några.

Jag var ansvarig för att hålla i platsliggningen och då fick Chansa vara i köket med Ewelyn. Det var riktigt mycket folk. Det blev två platsliggningar och sammanlagt var det 17 hundar på platsen. Det var också en del nytt folk och det är ju alltid kul.

1 kommentar:

Jenny sa...

Aha, den klassiska mallesnurren! :D Den känner vi igen.