måndag, augusti 22, 2011

Hundträning

Idag har det blivit ännu en dag med hundträning. Jag och Chansa var lite trötta efter helgen, så först tog vi sovmorgon. Men efter lunch åkte vi ut i skogen med Anna, Birka och Indra. Först spårade vi. Jag la ett ca 500 m långt spår med tre 90-gradersvinklar och en 45-gradersvinkel till Chansa. I spåret la jag 4 spårpinnar, en liten bit av en brandslang och två små bitar av en trasig, avskalad tennisboll.

Hon började spåra väldigt bra och plockade de två första pinnarna utan problem. Sedan tappade hon spåret lite, men upptäckte det på en gång och hittade tillbaka till det. Dock hade hon lyckats snurra in spårlinan mellan tre träd så att det blev tvärstopp. Det hindrade henne dock inte från att vara helt säker på vart spåret gick när jag hade trasslat ut linan.

Hon plockade även den lilla biten av brandslang, vilket jag inte varit helt säker på att hon skulle göra. Hon plockade även en av bitarna av tennisbollen. Den plockade hon faktiskt när jag var nästan helt övertygad om att hon gått fel, men man ska ju lita på hunden.

Det visade sig dock att man kanske inte ska lita helt på henne, för när hon lyckades trassla in sig ännu en gång så att det tog flera minuter att reda ut linan tappade hon bort sig och jag hade ingen aning om vart spåret gick. Men till slut kom hon på spåret igen och spårade fint till slutet. Hon missade dock en av bitarna av tennisbollen, vilken antagligen låg någonstans där hon vimsade bort sig.

Chansa får skinkost efter att ha hittat första pinnen.

Och mera skinkost efter att ha hittat en liten bit av en brandslang.

Hon tycker verkligen om sin skinkost.

Chansa med mallebollen som hon också fick som belöning efter varje upphittad pinne/grej (först bus med malleboll och sedan skinkost).

Chansas snygga spårsele och spårlina och de upphittade föremålen.

Efter vi hade spårat körde vi budföring med först Chansa och sedan Birka. Chansa börjar bli riktigt duktig på budföring nu. Hon sprang i full fart raka vägen till Anna, men hon tjuvstartade på vägen tillbaka till mig. Vi körde en gång till och då sprang hon också bra och när Anna sa till henne att sitta så lät hon också bli att tjuvstarta och sprang mycket fint tillbaka till mig. Sedan satte hon sig visserligen inte fot hos mig, utan sprang raka vägen till en stor vattenpöl för att dricka, men det känns ändå ganska hoppfullt att vi kan få till en riktigt bra budföring innan tävlingen (fast säker kan man förstås aldrig vara).

Sedan åkte vi hem och vilade en stund innan vi cyklade upp på klubben för att träna lydnad med Anna och Birka innan vi skulle ha möte med onsdagsgruppen. Jag tränade lite linförighet med kommendering och det gick riktigt bra. Det är bara när jag gör halt som hon inte kan låta bli att vända sig när tävlingsledaren säger något, men hon hänger i alla fall med när jag börjar gå. Men det är något som vi ska träna på att hon ska låta bli.

Vi tränade också på att hålla apporten utan att tugga, vilket hon behöver bli lite påmind om och dessutom tränade vi inkallning, hopp, helomvändningar på stället och ingångar. Sedan var hon ganska trött och under mötet låg hon mest och sov. Men när vi skulle cykla hem var det förstås full fart igen, trots att det regnade ganska ordentligt.

1 kommentar:

Jenny sa...

Duttig dag för både Vickan och Chansa! :-) Brandslang var en ny variant, kul.