måndag, augusti 01, 2011

Lycksele djurpark

Igår blev det en verkligt lång arbetsdag. Jag började jobba klockan 9 istället för 12 eftersom vi skulle åka till Lycksele djurpark och Gumboda. Middagen i Gumboda drog ut på tiden och jag slutade inte jobba förrän 23.30. Men det var kul, så jag klagar inte.

Det enda jag har att klaga på är att det numera är jag som är halt. Av någon anledning har jag haft lite ont i en fot ett tag och när jag gick hem från jobbet i lördags fick jag jätteont. Det gjorde nästan lika ont igår morse och efter ett par timmars promenerande på djurparken hade jag ordentligt ont.

Tina och Jossan. I bakgrunden syns Lappkåtan, där vi åt en mycket god lunch.

Sälar som pussas.

En söt björn. Jag hade verkligen lust att sticka in handen och klappa den, men det gjorde jag förstås inte.

En liten björnunge roar sig själv.

"Titta så högt jag kan klättra, mamma!"

En visent. Visenter fanns samtidigt som mammutar och ullhåriga noshörningar, men finns fortfarande kvar (man kan lära sig mycket av att läsa informationsskyltarna).

En visentunge.

En ren. Renen är det enda klövdjur där både hanen och honan har horn. En ren har en livslängd på 20 år (fast att döma av renarna vi såg vid vägkanten på vägen till Lycksele så är alla inte smarta nog att hålla sig vid liv så länge...)

Älgtjur och älgko. Älgar lever i ca 25 år, de tappar hornen i januari-februari och vi har en stam på ca 300 000 älgar i Sverige. Älgstammen har ökat kraftigt de senaste 20-30 åren, vilket antagligen beror på reglering av jakten samt bättre beten p g a nya avverkningsmetoder.

Skogens konung.

Söta små dovhjortar.

Kronhjort har funnits i Sverige sedan istiden. Hanen kallas hjort och honan kallas hind.

En stilig kronhjortshane (eller heter det kronhjortshjort?)

En liten familj vildsvin, som heter Sus Scrofa på latin.

Vildsvinskultingarna var vansinnigt söta.

En knubbig liten shetlandsponny.

Ett litet shettisföl.

Jag hittade ett litet vattenfall och experimenterade lite med olika slutartider och detta blev den bästa eftersom jag inte hade något stativ.

Vilopaus innan vi åkte vidare till en god middag i Gumboda.

Jossan

Efter en trevlig dag med trevliga arbetskamrater och brukare åkte jag direkt från jobbet till Norran och hämtade Chansa, som fått ligga i bilen medan Matte jobbade. Hon blev väldigt glad när jag kom. Jag hade dock glömt att ta selen med mig, så jag var lite orolig för hur det skulle gå att cykla med henne hem (hon har ju en tendens att vilja dra), men det gick alldeles utmärkt. Eftersom det i stort sett var folktomt ute vid den tiden fick hon springa lös från Tuvan tills vi kom in bland husen på Älvsbacka och vid det laget hade hon sprungit av sig den värsta energin, så det var inga problem att cykla med henne med bara halsband.

Idag har vi haft vilodag på grund av min onda fot, som idag gör om möjligt ännu mera ont. Chansa verkar dock ganska trött efter att ha varit hos syrran igår, så hon är rätt nöjd med det. Jag skulle gärna ha fortsatt min vilodag, men jag måste tyvärr jobba eftersom det inte gick att få tag på någon som kan jobba för mig.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Det kan inte vara någon stressfraktur/spricka i foten? Har du trampat snett någonstans eller nåt? Jag hade ont i foten för några dagar sedan men det gick över som tur var. Hoppas ditt gör det också, som med ett trollspö.

Helena sa...

Vilka fina bilder på djuren, speciellt älgbilderna var riktigt häftiga. För att inte tala om vår söta kollegor :)