lördag, juni 10, 2006

En dag på tävling

Idag var det tävlingar på klubben- appellklass och elitspår. Jag hade lovat Jenny att ropa appellydnaden och dessutom skulle ju Stina och Hekla tävla appellen och det ville jag ju se. Så när hundarna väckte mig vid halv nio tog vi en promenad till klubben. När jag väl kom dit fick jag ytterligare en uppgift, nämligen att vara budföringsmottagare. Det var dock lite tråkigt att bara två av fem hundar ville springa till mig. För senare på lydnaden var alla hundar av någon anledning väldigt intresserade av mig. Speciellt Hekla, som försökte avlämna apporten till mig istället.

Det gick i alla fall bra för de flesta. Tre av fem ekipage blev uppflyttade och ett av dem var Stina och Hekla. Visserligen var det knappt att poängen räckte till, men ett uppflytt är ändå ett uppflytt. Grattis Stina och Hekla!

Hundarna har fått sitta i Maria R:s bil nästan hela dagen. Fast det tror jag inte att de har lidit av. Bita var lugnare och tystare i bilen än vad jag hade förväntat mig. Och Myrrha var förstås helt lugn, precis som förväntat.

Efter tävlingen promenerade vi hem och jag trodde dumt nog att hundarna skulle vara trötta efter dagen. Det var de inte, för de satte igång att leka när vi kom in. I och för sig en lugnare sorts lek, som går ut på att Bita sitter i fåtöljen och Myrrha står nedanför och så biter de på varann och morrar. Fast det är nog egentligen mest Myrrha som morrar och bits. Så här kan deras lek se ut.







Jag blev ganska sugen på att tävla när jag tittat på tävlingarna. Men Myrrha är alldeles för värmekänslig för att kunna tävla under sommaren, så jag måste vänta tills det blir höst och kallt. Men träna kan jag ju alltid göra. Jag har tränat med båda hundarna. Först gick jag ut med Bita och tränade kontakt och position. Det var ganska livat på stan så hon blev lite störd av det, men hon var duktig ändå.

Vi tränade också på sitt-stanna kvar och det är hon otroligt duktig på. Hon har ett enormt tålamod när hon väntar på att få en godisbit. Jag kan nu gå ca 10 meter ifrån henne och hon sitter fast jag vänder ryggen mot henne när jag går iväg. Ja, hon sitter till och med fast jag hoppar och springer ifrån henne. Jag kan också gå eller springa runt henne. Hon sitter också kvar om jag kastar boll, fast bara om jag står bredvid henne. Dock sitter hon inte kvar om det kommer en skata skuttande förbi henne...

Med Myrrha tränade jag lite fritt följ och ställande, sättande och läggande under gång. Fria följet gick så där; hon var lite för ivrig och hamnade snett och för långt fram ibland. "Dumrutan" gick jättebra; det är ett moment hon är verkligt duktig på. Jag tränade också lite fjärrdirigering. Nu har hon återigen fått för sig att första skiftet alltid är stå, så nu har jag nog slarvat med att variera träningen igen. Jag måste börja skriva träningsdagbok igen!

Inga kommentarer: