torsdag, februari 05, 2009

Hundväder

Jag tror att uttrycket "ett riktigt hundväder" kommer ifrån att det förr i tiden bara var hundarna som var ute i sådant väder, på grund av att de hölls i hundgård (i bästa fall) eller som bandhundar. Men uttrycket har nog viss sanning i sig även idag, eftersom det i stort sett bara är hundägare som går ut i ett sådant snöoväder som det har varit idag.

Lyle ser det nog också som riktigt hundväder, d v s väder för hundar att ha riktigt kul, även kallat busväder. Vi har gått en promenad längs strandpromenaden idag och det stämde rätt bra att det i stort sett bara var hundägare ute. I och för sig inte så många sådana heller, så det gäller nog inte alla hundägare. Jag hade inte heller särskilt stor lust att vara ute och promenera eftersom det var rätt jobbigt att gå när snön har drivit och det inte är plogat. Det blev istället en kortare promenad medan jag kastade boll till Lyle ut i snön så att han fick springa av sig lite. Han tyckte att det var helt okej; förmodligen tyckte han att det var roligare än att gå en längre promenad utan bollkastning.

Alldeles nyss var jag ute med honom på kvällsrastning. Först höll jag knappt på att ta mig ut eftersom det blåst upp så mycket snö på bron och sedan fick jag bitvis pulsa i knädjup snö (fast vi bara gick runt huset). Lyle tyckte fortafarande att det var riktigt hundbusväder. Det var full fart på honom och han lyckades hitta en tomatkartong från Kriti som han gjorde sitt bästa för att mörda:
Åh, här ligger det en kartong!

Den ska jag...

...dränka i snön!

Dö, kartongjävel, dö!

Kom igen då, kasta lite snöklumpar!

Snön yr framför en gatlampa.

Så här lite syntes av våra spår bara några minuter efter att vi gått där.

Det har snöat in en hel del i soprummet, eftersom dörren inte går att stänga.

Igår var det onsdag, vilket förstås innebär att det var inomhusträning. Jag fick ett bra tips av Maria för att lösa problemet med att han ibland går en liten aning för långt fram på fria följet genom att belöna bakom mig. Jag testade lite grann och jag tror att det skulle kunna funka bra. Jag gjorde också en apportering med en lånad apport. Förra gången var han ju lite tveksam till att ta Aijas apport, men han hade i alla fall inga problem med att ta Bixas.

Idag har jag också tränat lite grann, fast inomhus. Jag har tränat lite på snabba lägganden i rörelse, vilket gick mycket bra. Jag har också frishejpat att han ska lägga hakan i golvet. Jag började med att klicka när han sänkte huvudet lite grann och efter tre korta pass har han fattat att det går ut på att han ska lägga huvudet på golvet. Tyvärr har han också fått för sig att han ska dra in vänstra tassen under kroppen samtidigt eftersom det var vad han gjorde första gången han fick klick för att han la ner huvudet, så det får jag nog försöka jobba bort i morgon. Men han är rätt smart och lättlärd så jag tror inte att det ska vara några problem.

Inga kommentarer: