måndag, maj 18, 2009

Rapportkurs

I helgen har jag och Lyle varit i Boden på specialkurs rapport. Det har varit hur kul som helst och jag har lärt mig massor. Rapport är ju en gren som jag inte har någon direkt erfarenhet av och av det jag läst om det så har jag inte fått något större intresse av att hålla på med det. Men nu när jag har fått prova på så blev jag verkligen sugen på att köra rapport. I och för sig så får jag inte tävla med Lyle men jag är ändå sugen på att köra med honom som aktivering och för att lära mig sjäv så att jag vet hur jag ska träna med nästa hund.

Kursen var mycket bra upplagd, med ett par timmars teori på fredagkväll och sedan demonstration och praktiska övningar på lördagen och söndagen. Mest tycker jag att jag lärde mig av att träna med egna hundar, men det är förstås också bra att få se mer erfarna hundar så att man får en bild av hur slutprodukten ska se ut.

Vi började lördagen med att prova rapport genom att vi fick skicka och ta emot instruktörernas hundar och sedan frispårade vi med egna hundar. Lyle hade lite svårt att fokusera i början, men sedan fattade han vad det gick ut på. Sedan skickade vi hundarna korta sträckor med korta förlängningar. Lyle fattade först inte riktigt vad det hela gick ut på och han hade också betydligt lättare för att springa till mig än till Lena. Aija var väldigt duktig och sprang bra till både mig och Lena, även om hon någon gång behövde lite hjälp att komma iväg till mig.

På söndagen gjorde vi samma övningar, först frispår för att friska upp minnet och sedan korta sträckor med förlängningar. Lyle frispårade bra och det verkade också som att han hade fattat poängen med att springa mellan mig och Lena. Dock blev han ibland lite förvirrad och trodde att han skulle leta föremål, men med lite hjälp så sprang han. Med lite mer träning kan han nog bli riktigt duktig och jag tror att han tyckte att det var kul. Det tyckte i alla fall jag.

Här är lite bilder från helgen:
Lyle och jag åkte buss, först till Luleå och sedan till Boden.

Lyle hade inga problem med att koppla av på bussen.

I Luleå hade vi drygt två timmars väntetid, så vi promenerade omkring i stan lite grann. Vi gick ner till vattnet för att låta Lyle dricka lite.

Blöt hund efter att ha plaskat lite i vattnet.

Vi gick också till en park och kastade lite boll.

Glad hund. Han blev lite törstig efter bollkastningen och jag hade inget vatten med mig. Men när jag gick in på LUSH för att titta lite blev han inbjuden att komma in och få lite vatten. Till min stora förvåning tyckte han att det luktade gott därinne och han försökte till och med smaka på massageoljorna!
Ett träd i parken.

Jag gick omkring som en turist med kameran i högsta hugg och fotade lite byggnader.

Kyrkan.

När jag fotade kyrkan kom en gubbe med rullator förbi och tyckte att jag skulle fota det här huset, för det är Luleås vackraste. Det är/har varit en prästgård och är byggd av en ryss.

Här är hela gänget (utom jag och Lena) när vi fikade på söndagsförmiddagen.

Lena och Aija fikar på A-stationen.

Lyle vid sitt träd på A-stationen.

Ingemar skickar Gorm från B-stationen till matte på A-stationen.

Gabi i full fart.

Aija kommer in till mig på C-stationen i full fart.

Jag kopplar av med Lyle och Aija på C-stationen innan de ska skickas tillbaka till Lena.

Kursens snyggaste schäfer, Klura.

Lyle var ganska ensam om att kunna koppla av så här bra på stationerna

Piraya visar hur rapport ska gå till.

Den vackra utsikten från C-stationen på söndagseftermiddagen.

Piraya.

Maximus får sin belöning efter ett väl utfört arbete.

Söta och charmiga kelpiemamman Looki.

Förutom att vi kört rapport på dagarna har jag och Lyle också hunnit med att träna lite lydnad och agility. Vi har ju bott på brukshundklubben och eftersom det inte fanns TV där så hade vi lite tid över på kvällarna. Igår åkte vi hem igen med bussen. Eftersom det är väldigt få bussar i Norrbotten som tillåter hundar så gick det inte en enda buss från Boden till Luleå, men jag och Lyle fick åka med Lena och Malin, trots att de redan hade tre schäfrar och en papillon i bilen.

Återigen blev det 2,5 timmes väntetid i Luleå, så jag och Lyle promenerade lite, åt middag på Max och promenerade lite till innan det var dags att kliva på bussen. När vi äntligen kom hem vid niotiden var både jag och Lyle ordentligt trötta efter en rolig och givande helg.

Inga kommentarer: