måndag, juni 21, 2010

Sökträning

I helgen har jag jobbat både lördag och söndag. I lördags började jag klockan tio, så jag promenerade drygt en timme i skogen innan jag gick till jobbet. Det är lite motigt att stiga upp "onödigt" tidigt för att gå med hundarna, men när man väl kommit sig ut är det faktiskt riktigt härligt. På helgerna är det också väldigt folktomt ute på morgonen och det är rätt skönt.

Igår jobbade jag på Morö Backe, vilket innebär en cykeltur på ca 35 minuter, och jag började klockan sju så det blev ingen lång morgonpromenad med hundarna. Men på kvällen blev det sökträning istället. Första gången jag körde med Chansa verkade hon inte fatta vad det hela gick ut på, men igår gick det upp ett ljus för henne. Vi gjorde några vindövningar och på första gjorde hon likadant som förra gången, d v s gjorde en massa annat (t ex skällde på en omkullvält trädrot) och de vindmarkeringar hon gjorde var så snabba att jag aldrig hann släppa henne.

Men till slut gjorde hon en rätt bra vindmarkering så jag släppte henne och då hittade hon Anders på en gång. Förra gången tyckte hon att det var lite läskigt att det låg folk i skogen, men igår gick det hur bra som helst. Hon uppskattade baconosten på tub som hon fick som belöning väldigt mycket (båda mina hundar älskar den). Andra gången gick det ännu bättre och tredje gången fick hon vittring från stigen och fokuserade ut mot skogen. När jag släppte henne sökte hon sig jättefint rakt ut och hittade figuranten. Så det finns nog hopp om att hon kommer att bli en bra sökhund (inte för att jag någonsin tvivlat på det!).

Efter sökträningen stannade jag och Susanne kvar en stund och körde ett par skick med Lyle också. Där kan man verkligen tala om en begåvad sökhund! När jag gick specialkurs sök gjorde jag två vindövningar med honom och han var helt klockren båda gångerna. Det var i höstas och det enda sök vi gjort sedan dess är lite kurragömma med syrrans ungar. Susanne fick gömma sig på sidan där vinden var bra och han fick vind redan från stigen så när jag skickade honom sprang han rakt ut och hittade henne. Därefter gjorde jag ett skick på motsatta sidan och trots att han då inte fick vind gjorde han ett helt perfekt skick. Sådana gånger känns det väldigt trist att han är blandras och aldrig får visa upp sina talanger på tävling!

Inga kommentarer: