tisdag, december 14, 2010

Vilodag i kylan

I morse visade termometern på -21 grader och jag fick inte upp låset på cykeln när jag skulle till jobbet. Egentligen hade jag planerat en långpromenad med hundarna när jag slutade, men jag bestämde mig för att vi skulle hålla oss inne, bortsett från rastningar. Jag tror faktiskt inte att hundarna har haft något emot det, för de har sovit mest hela dagen.

Jag tror faktiskt inte att Lyle är riktigt frisk, fast jag kan inte exakt sätta fingret på vad det är för fel. Han dricker mycket och han är ovanligt grinig mot Chansa, men annars är han som vanligt. Fast ändå inte. Han har därför fått vila hela dagen, men Chansa har jag tränat lite med.

I senaste numret av Canis läste jag en artikel om att lära in spårupptag och blev då väldigt sugen på att spåra. Men det är ju inte riktigt säsong för spårträning så istället började jag med annan spårrelaterad träning, nämligen markering av spårapporter. Jag har bestämt mig för att lära henne att liggmarkera apporterna och det är ju ett lämpligt projekt att hålla på med över vintern.

Jag började med att repetera frivilliga lägganden och det var ju inga problem. Sedan la jag en spårpinne på golvet och för säkerhets skull höll jag fast den med fötterna. Men hon försökte faktiskt inte ens ta den, utan fortsatte att bjuda på frivilliga lägganden. Sedan la jag pinnen vpå golvet utan att hålla fast den och då blev det lite svårare. Hennes stora föremålsintresse tog överhanden och hon lyckades klyva en spårpinne.

Det gäller att vara snabb att stoppa henne eller ta ifrån henne pinnen så att hon inte självbelönar sig och det är inte alltid så lätt. Men när jag körde ett kort pass alldeles nyss verkade det som att hon har fattat att hon ska lägga sig vid pinnen, inte ta den. Jag är jättenöjd över framstegen hittills och kanske är det inte så svårt att lära in liggmarkering som jag trodde att det skulle vara. Det är i alla fall kul och utmanande att göra något som jag aldrig gjort förut.

Inga kommentarer: