tisdag, maj 23, 2006

En regnig och mulen dag

På förmiddagen tog jag hundarna på en promenad i skogen som ligger ovanför lasarettet. Det var länge sedan jag var där; säkert flera år sedan. De hade avverkat en del träd så det såg ganska annorlunda ut. Men över huvudtaget såg det väldigt annorlunda ut. På vissa ställen hade jag svårt att känna igen mig trots att jag en gång i tiden kände till varenda stig som finns i den lilla skogen. Vi var ute i lite drygt en timme, men vi gick hem när det började regna igen.

Jag försökte lära Bita att leka, men det funkar inte särskilt bra. Hon intresserar sig mest för att gå omkring och nosa. Till slut fick jag henne i alla fall intresserad av att kampa med kongen, men om jag kastar den springer hon bara efter utan att plocka upp den. Det måste vi öva mer på. Helst utan att Myrrha är med för det märks att Bita har sån respekt för henne att hon inte vågar ta ett föremål om Myrrha verkar vilja ha det.

Idag har jag kammat henne ännu mer och nu börjar hon se relativt välvårdad ut. Fast det krävs nog ännu mera kamning och borstning innan jag fått bort all lös underull. Pälsvården gjorde förstås att jag blev tvungen att dammsuga. Det tyckte Bita var skitkul. Hon sprang efter dammsugarmunstycket och bet efter det samtidigt som hon morrade och gnällde. Till slut blev jag tvungen att stänga in henne i buren medan jag städade färdigt.

Idag har jag också lämnat hundarna ensamma ett några gånger medan jag varit ner i tvättstugan, på biblioteket och handlat. Det har funkat bra. Bita gnäller lite grann när jag lämnar henne men hon blir tyst ganska snabbt. När jag kommer hem blir det dock ett jäkla liv på henne. Hon både skäller, hoppar, slickas och bits. Jag ignorerar henne och låter Myrrha korrigera. Myrrha blir nämligen vansinnigt arg över sådant beteende och idag fick hon Bita att kissa på sig två gånger när hon försökte hälsa så där våldsamt. Men det verkar fungera för hon blir faktiskt lugnare.

Bita har faktiskt varit väldigt lugn idag. Hon följer inte efter mig precis hela tiden och hon har också kunnat ligga och sova i ett annat rum än det jag befinner mig i. Fast det kostade mig också en trasmatta, för den hann hon tugga hål på medan jag trodde att hon låg snällt i vardagsrummet och sov medan jag satt vid datorn. Hon verkar också börja förstå det här med regler, t ex att hon måste sitta tyst och lugn innan hon blir utsläppt ur buren. Hon har dock fortfarande problem med att förstå att hon måste sitta och vänta på "varsågod" vid maten. Det tar jättelång tid innan hon fattar hur hon ska bära sig åt för att få sin mat. Men trots att Myrrha hinner börja äta långt innan och dessutom bara får hälften så mycket mat som Bita hinner Bita alltid äta färdigt långt innan Myrrha är klar.

Nu har vi precis kommit in efter att ha varit ute på en rastning/träning. Mest är det Bita som har blivit tränad. Jag har börjat lära henne "ligg" och det går rätt bra. Hon har börjat förstå vad jag förväntar mig av henne. Vi tränar också på att sitta och stanna kvar och det går också bra. Tidigare idag tränade vi också lite apportering. Hon har ett väldigt bra gripande och håller fast apporten ordentligt även en lite längre stund. Redan vid första träningspasset är hon duktigare än moster Hekla!

Nu ligger båda hundarna och sover; Myrrha i fåtöljen och Bita i Biabädden:

Inga kommentarer: