fredag, juli 28, 2006

Tortillachips = träningsgodis

Nu har vi haft några ganska inaktiva dagar. På onsdag hade vi vilodag, för hundarna var ganska trötta efter vistelsen i stugan. Och jag är jätteförkyld, så när jag kom hem från jobbet hade jag ingen större lust att aktivera hundarna. Lite lydnadsträning blev det dock på kvällen. Jonas upptäckte att Bitas favoritgodis är tortillachips med chilismak, så han tränade på sitt och ligg med henne. Hon har lite svårt att sätta sig upp från liggande, men med lite trotillachips löste han det problemet.

På torsdagen jobbade jag eftermiddag så jag passade på att ta sovmorgon. Det blev dock inte så lång sovmorgon eftersom Jonas jobbar. När han steg upp piggnade hundarna förstås till och tyckte att det var dags. I alla fall Myrrha; Bita ägnade mig inte mer uppmärksamhet än en liten slick. Ända sedan han tränade henne med chipsen har hon varit "hussehund" och mest bara följt efter Jonas. Men när han gick till jobbet gnällde hon så att jag vaknade.

Eftersom det verkade som att det skulle bli en varm dag tog jag hundarna och gick en promenad i skogen redan vid halv nio. Vi gick en sväng längs brukshundklubbens elljusspår och sedan gick jag till klubben för att börja träna på hoppet med Bita. Vi har testat en gång tidigare, men av någon anledning tyckte hon inte att det var särskilt kul. Med tanke på hur lätt och smidig hon är och inte tvekar att hoppa upp på saker så blev jag lite förvånad. Men idag hade jag klickern med mig och då blev det genast mycket roligare att hoppa. Vi körde också lite andra lydnadsmoment, bl a kontakt och inkallning.

Vi lekte lite på agilitybanan också. Jag har nu lärt mig att man inte bör ha två hundar lösa samtidigt på banan. Myrrha gjorde gungbrädan och precis när hon hade börjat vicka över den hoppade Bita på bakom henne. Gungbrädan hoppade till och kastade iväg Myrrha ett par meter. Hon gjorde sig inte illa, men var något tveksam till att göra den igen. Men när hon väl gjort den utan Bitas "hjälp" gick det över.

På eftermiddagen gick jag ett tag på stan i 1,5 timme, mest för att ensamhetsträna Bita. Jag har köpt ett stort tuggben åt henne som hon kan sysselsätta sig med istället för att tugga sönder våra saker. Fast när jag kom hem hade Myrrha snott benet av henne. Hon hade dock inte bitit sönder något; antagligen hade hon mest legat och tittat på när Myrrha tuggade.

Idag har jag jobbat, fast jag borde antagligen ha stannat hemma. Jag har hostat hela natten och när jag steg upp var jag alldeles yr. Jag trodde dock att det skulle gå över under dagen, men det gjorde det inte. När jag kom hem blev det bara en snabbrastning med hundarna och därefter in till sängen.

Nu i kväll har jag gått en kort promenad med dem och tränat lite lydnad inne i köket. Jonas har också tränat Bita med lite tortillachips. Men jag tror att hundarna skulle vilja ha lite mer aktivering så jag hoppas att jag är någorlunda frisk i morgon så att vi kan gå en långpromenad och träna lite lydnad. Jag har ju varit seriös och gjort ett träningsschema för båda hundarna, så nu måste jag ju också vara lika seriös i träningen.

Inga kommentarer: