tisdag, maj 11, 2010

Lite bilder

Chansa har lärt sig att gå ordentligt i koppel! Hon har dragit något fruktansvärt i kopplet, men i helgen har jag koppeltränat och nu går hon riktigt fint i löst koppel. Med tidigare hundar har jag provat det mesta- koppelryck, stanna, gå åt andra hållet o s v. När jag fick Lyle så drog han så mycket i kopplet att jag fick ont i ryggen och med honom använde jag klickertänket, d v s belöna rätt beteende och det funkade utmärkt.

I våras var jag till och med tvungen att lära om honom lite för att han gick för bra i koppel. Jag vill inte ha en hund som går som klistrad vid min sida, men det var ganska lätt att åtgärda, återigen genom att belöna rätt beteende. Så jag visste att det funkade, men nu när jag tagit tag i saken och börjat koppelträna med Chansa så blev jag ändå förvånad över hur effektivt det faktiskt är.

Chansa gör även andra framsteg. Numera sover hon i sin bur med dörren öppen på nätterna och det går hur bra som helst. Hon sover hårt hela natten och vaknar inte förrän jag vaknar. Jag har också skor framme på skostället när jag är på jobbet och hon rör dem inte.

Idag har vi haft en vilodag. Vi var ute på en lång promenad igår och resten av veckan blir det nog också en del aktivitet så jag passade på att ha vilodag. När Myrrha var valp var jag väldigt noga med att ha vilodagar så att hon skulle vänja sig vid att det inte var aktiviteter varje dag och det känns som om det är minst lika viktigt för Chansa att lära sig att det inte måste hända något hela tiden. Chansa är också väldigt bra på att koppla av inomhus och hon är numera mycket duktig på "gå och lägg dig".

Eftersom vi inte har gjort något idag kommer istället en del bilder från gårdagens promenad:

För Chansa har storleken betydelse.

Vilda valpen.

Ibland undrar man om hon är riktigt klok.

Chansa har hittat bollen och funderar på hur hon ska ta sig över diket (vilket hon inte funderade på när jag skickade henne att leta bollen).

Världens vackraste mallevalp.

Pinntokig hund.

Lyle och Chansa

Lyle ligger och tittar på när Chansa letar bollen.

Lyle rullar sig i snön;han är nog den enda som fortfarande njuter av den.

Mallevalpen anfaller.

Bus.

Lyle är blöt efter att ha lekt i snön.

Chansa sitter och surfar (eller nåt).

Inga kommentarer: