torsdag, maj 06, 2010

Valpkurs

Jag jobbade idag och när jag skulle hem och rasta hundarna mitt på dagen gick nyckeln av när jag stack den i låset. Jag fattar inte alls hur det gick till, för jag hann inte ens vrida på den, men i vilket fall så var nyckeln av och ena halvan satt kvar i låset. Jag fick i alla fall till slut tag på en vaktmästare på Riksbyggen och han lyckades öppna dörren. Men eftersom en del av nyckeln satt kvar i låset var han tvungen att ta lös hela låset och ta det med sig för att antingen fixa eller byta ut. Under tiden var jag förstås tvungen att vara hemma, men han lyckades i alla fall få ut nyckeln ur låset och jag kunde fara tillbaka till jobbet. Problemet var dock att jag inte hade någon nyckel; den skulle låssmeden komma med någon gång under dagen. Men även det löste sig på ett bra sätt.

I kväll har jag och Chansa varit på valpkurs. Jag gillar att gå kurs, men det känns lite fånigt att gå valpkurs när jag själv är instruktör och dessutom blivande allmänlydnadslärare så därför blev det så att jag är en slags deltagande hjälpinstruktör till en av klubbens nya instruktörer. Lyle fick stanna hemma, för de här kurskvällarna ska vara bara för mig och Chansa. Jag har inte tränat speciellt mycket med Chansa så jag trodde att jag skulle få skämmas för hur ouppfostrad hon är. När Myrrha var valp ville jag bara att hon skulle bli vuxen så att jag kunde börja träna "på allvar" Men nu har jag ju haft Lyle att träna med så Chansa har fått "vara valp".

Men det visade sig att hon nog inte är fullt så ouppfostrad som jag trodde. Vi demonstrerade lite olika belöningar, främst hur man leker med två bollar och kamplek (ingen överraskning att hon var klassens stjärna på att kampa, dock) och hon försökte inte ens springa till någon av de andra valparna trots att hon var lös. Vi tränade också lite kontaktövningar och det är ju inte något nytt för henne, även om det är ett tag sedan vi gjorde det.

På vägen dit och hem koppeltränade vi och hon börjar bli riktigt duktig på att gå i koppel nu. Hon fick också vara lös en del, även i bostadsområden och hon var verkligen duktig. Mest gick hon fint vid min sida, men hon var också otroligt lätt att kalla in då hon sprang för sig själv (även då hon hittade något äckligt att äta).

Igår var Fia och Matte här och hjälpte mig att sätta upp lite hyllor och gardinstänger m m. Chansa gjorde sitt bästa för att charma Frasse och jag tror hon lyckades ganska bra. På kvällen var vi på onsdagsträningen, men det blev inte speciellt mycket träning för vår del. Med Lyle blev det lite fritt följ, sättande under gång, rutan (som verkligen inte gick bra) och sittande i grupp, men med Chansa tränade jag inte alls. För henne är det i och för sig nog med träning att bara vara med bland så många hundar.

Både i går kväll och i kväll är Chansa jättetrött och sover som en liten gris (det gör i och för sig Lyle också, trots att han inte har gjort något idag). De senaste nätterna har Chansa sovit med öppen burdörr och det har funkat jättebra. Hon sover verkligen ordentligt på nätterna och när hon väl har lagt sig och somnat så sover hon tills jag vaknar. Idag har jag också gett dem mer utrymme när de var ensamma hemma. De brukar bara få vara i hallen, men idag har de också fått vara i köket och Chansa har inte förstört nåt (allt ätbart hade jag förstås lagt undan). Skorna som jag lämnade framme var också helt orörda. Det känns faktiskt som att lilla Chansa håller på att bli vuxen och mogen.

Inga kommentarer: