tisdag, december 02, 2008

Ny rolig aktiveringsleksak

Ikväll jag jag och Lyle varit på klubbkväll på Björkis. Ett tag övervägde jag att inte ta honom med eftersom han nog inte skulle gilla att träffa på en massa hundar i ett så litet utrymme. Men han fick följa med i alla fall. I dörröppningen mötte vi en jack russel som gick kurs för mig nu i höst och den gillar inte Lyle och Lyle gillar inte den, så det blev genast en vansinnigt gapande. Men därefter skötte han sig riktigt bra.

Jag köpte en ny aktiveringsleksak till honom, en hundben med ett hål som man stoppar godis i. Han tyckte att den var jättekul och höll på att morra och skaka den för att få ut godis en lång stund, men nu har han tuppat av och sover gott.



I helgen har vi inte gjort så mycket. I lördags följde Lyle med Jonas upp till stugan och självklart kastade Jonas frisbee till honom, men utan att värma upp honom först. Det var 20 minusgrader i stugan så utan tillräcklig uppvärmning så gjorde han sig förstås illa och började halta på höger fram. I och för sig inte särskilt mycket och det märktes knappt alls när han kom hem.

Men det blev ändå lite av en vilodag på söndagen, förutom att vi på kvällen promenerade upp på klubben på instruktörsmöte om det nya anmälningssystemet. Från och med 1 januari nästa år kommer ju de gamla köerna att raderas och alla anmälningar kommer att ske via hemsidan. Det kommer också att bli först till kvarn som gäller. Om en kurs tar 10 deltagare så stängs anmälningen efter 10+ ev reserver. Jag tror att det kommer att bli mycket bättre än förut.

Vi fick skjuts hem av Annika och när jag skulle rasta Lyle innan vi gick in släppte jag honom lös. Han fick då ett tokryck och sprang runt, runt i stora cirklar och efter det så blev han förstås halt igen. Visserligen märktes det knappt alls när han slutat springa, men det blev i alla fall vilodag igen igår. Idag har vi gått en timmes promenad längs strandpromenaden och han har både sprungit och hoppat utan att visa minsta lilla hälta, så nu är han nog bra igen.

Men bara för att vi har haft vilodagar betyder det inte att han har fått vila helt. Vi har tränat en hel del inomhus. Kontakt och vändningar på stället går ju alldeles utmärkt att träna inne i köket, liksom apportering. Dessutom har jag börjat lära honom att trampa på en target, en musmatta. Först fattade han precis ingenting av det och gjorde till och med sitt bästa för att undvika att trampa på den och han undvek till med att titta på den. Men ett par gånger fick jag tillfälle att klicka när han tittade på den och därefter var det inga problem att få honom att förstå.

Han har också lärt sig ett nytt trick- på frågan "Har du ont i tassen?" håller han upp ena tassen så att den hänger alldeles slappt. Jonas håller på att lära honom att sitta vackert, d v s att sitta och hålla upp båda tassarna, och jag har precis börjat lära honom att skaka på huvudet.

Inga kommentarer: