fredag, april 16, 2010

Miljöträning

Idag tog jag och hundarna en promenad in till stan. Först gick vi på Björkis för att köpa bajspåsar och tuggben. Det har förmodligen gått åt fler tuggben sedan jag skaffade Chansa än vad det gjorde under alla år jag hade Myrrha. Men det är inte bara Chansa som tuggar, utan Lyle har också blivit väldigt intresserad av att tugga sedan Chansa kom. Förmodligen bara för att Chansa inte ska få dem, men det är nyttigt för tänderna så jag tycker att det är bra att han också tuggar.

På Björkis fick Chansa hälsa på Johannas greyhoundvalp och precis som jag gissade när jag skrev om schäfervalpen som var rädd för den så var Chansa inte ett dugg rädd, snarare lite väl framåt. Efter att ha varit på Björkis gick jag på stan, för jag har tidigare märkt att Chansa blir lite stressad av att gå på stan. Det beror på att jag knappt varit på stan för att miljöträna henne. Med Myrrha föll det sig ju naturligt eftersom jag då bodde mitt i stan, men jag har inte haft så mycket anledning att gå in till stan med Chansa.

Jag passade också på att gå till Brinken och öva på att gå i gallertrappan. Chansa tvekade lite inför första trappsteget, men när både jag och Lyle gick upp gjorde hon också det. Hon verkade inte ett dugg rädd, inte ens när vi skulle gå ner utan höll nästan på att knuffa Lyle nerför trappan när han tvekade (han tycker att det är lite obehagligt att gå nerför).

Chansa går i gallertrappa.

Vilda valpen.

Lyle njuter av snön (förmodligen är han rätt ensam om det vid det här laget).

När vi var på väg hem var hundarna leksugna och eftersom de fått gå i koppel rätt mycket idag fick de springa av sig lite på husvagnsparkeringen.
Mycket spring i benen.

Lyle blir jagad av Chansa.

Mera jakt på Lyle och spengummit.

Världens vackraste vilda valp.

Lyle hämtar spengummit.

Chansa kampar.

Idag har jag också (för första gången i hela mitt hundliv, tror jag) blivit hotad med polisanmälan. Chansa gick nämligen fram till ett barn (ja, hon gick faktiskt trots att hon annars oftast studsar eller springer) och nosade på barnet, innan hon hittade en hög med gammalt bajs eller nåt liknande äckligt som hon började äta på. Pappan (eller styvpappan) var inte där och såg händelsen, men ungens storasyster sprang in och skvallrade, så pappan/styvpappan kom ut och skrek och hotade med polisanmälan. Jag sa att det var helt okej om han ringde polisen, men dels är det med all sannolikhet ett tomt hot och dels har polisen förmodligen bättre saker för sig en fredagkväll än att bry sig om att en 5 månader gammal valp har gått fram till ett barn.

Det var förstås dumt att Chansa hade möjlighet att gå fram till ungen, men personligen tycker jag också att det är ganska oansvarigt att låta en unge på ca 4 år leka obevakad på en parkering. De har också en katt som springer vind för våg i området och, till skillnad från pappan/styvpappan, älskar katten hundar och den följer efter oss hela tiden (vilket inte är till glädje för hundarna). Idag när hundarna lekte på husvagnsparkeringen följde den efter oss och just nu sitter den utanför min dörr. Antagligen är det också den som pissar så att det stinker här utanför. Eller i alla fall en av dem; det springer hur många lösa katter som helst häromkring. Hur kan det komma sig att ingen bryr sig om att det heter "Lag om tillsyn över hundar och katter"?

Nu har jag redigerat lite mer av det jag filmade när vi tränade i onsdags, så här är en film när Lyle apporterar först metallen och sedan träapporten samt springer till rutan.

Inga kommentarer: