tisdag, februari 07, 2006

Förrådsstädning

Mina planer för dagen var att skriva på min hemtenta som jag är lite sen med och att försöka jobba lite på uppgiften som jag och Bia ska göra på praktiken. Men riktig så blev det inte. Jag började visserligen på förmiddagen, men sedan ringde hyresvärden på och bad att jag skulle plocka ut allt vi har i källarförrådet! Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Det har varit arbetare där nere ett bra tag nu och borrat en massa hål i taket. Och nu var det tydligen nödvändigt att borra ett hål i taket inne i vårt förråd.

Eftersom det skulle bli blött av borrandet var jag tvungen att plocka ut allt. Och det var minsann inte lite grejer! Men det kanske har något gott med sig ändå. Vi har ju pratat länge om att städa ur förrådet. Just nu står allt bara på ett annat ställe, men innan vi stoppar tillbaka allt så kan det ju vara på sin plats med en liten upprensning.

Mitt på dagen gick jag och Myrrha en promenad på 1,5 timme. Vi tränade lite och så kastade jag boll ut i djupsnön så att hon fick kämpa lite för att hämta den. Jag "tappade" också vanten en massa gånger, så att hon blev tvungen att hämta den åt mig. När vi gick genom stan på vägen hem fick hon bära vantarna åt mig. Hon fick beröm av en kvinna för att hon var så duktig och då gick hon fram till henne och släppte vantarna vid hennes fötter.

Nu ikväll har vi varit ute och tränat. På sista tiden har träningen varit alldeles för oorganiserad, men nu har jag skärpt till mig och gjort ett mer långsiktigt träningsschema. Nu ikväll tränade jag på sittandet. Jag gick inte utom synhåll, eftersom jag vill vara säker på att hon sitter stilla. Om jag gömmer mig ser jag ju inte om hon gör det. Det fungerade i alla fall väldigt bra. Jag tränade också språngmarschen i fria följet. Hon var väldigt taggad och uppe i varv så det blev en hel del hopp och bus, men till slut skärpte hon till sig och gick riktigt fint.

Sedan tränade jag också ställandet på inkallningen. Jag tränade på korta sträckor och klickade när hon stannade snabbt på handtecknet. Som belöning kastade jag boll. Vi tränade också på apportering med dirigering och det gick riktigt dåligt. Första gången stannade hon inte vid konen utan fortsatte direkt till apporten. Hon vet vilken hon ska hämta eftersom hon har lärt sig att det är den jag lägger ner först. Andra gången gjorde hon lika dant. Tredje gången gjorde hon en liten ansats att stanna vid konen, men ökade sedan farten och sprang direkt till apporten. Fjärde gången stannade hon vid konen, fast inte riktigt så nära som jag helst vill ha henne (men ändå inom en tvåmetersradie). Jag var så nöjd att hon stannade att jag inte orkade bry mig om det, utan skickade henne på apporten. Femte och sista gången gjorde hon hela momentet helt perfekt: spang snabbt ut till konen, stannade alldeles intill den och väntade på kommando, sprang snabbt ut och tog rätt apport och sprang i full fart tillbaka. Hoppas nu bara att hon har lärt sig något av allt tjafsande.

Det moment hon gjorde allra bäst var vittringsapporteringen. Hon har länge hållit på och ta i alla apporter, även om hon alltid kommer med rätt till slut. Vi har tränat inomhus på att hon ska använda nosen för att hitta rätt pinne och det verkar som att det har gett resultat. Jag la först alla pinnar i en cirkel och skickade henne. Hon sprang direkt till den rätta och kom med den. Eftersom hon hade sånt tempo trodde jag att det var en slump, en lyckträff för att hon inte hade sett de andra pinnarna. Men då jag gjorde om det med alla pinnar på rad sprang hon också snabbt ut och tog rätt pinne. Så det var kanske ingen slump i alla fall. Men jag antar att det visar sig nästa gång vi tränar.

Inga kommentarer: