onsdag, februari 15, 2006

Lösa hundar


I morse gick vi en timmes promenad längs strandpromenaden innan jag cyklade till "jobbet". Det var ganska blåsigt, men annars var det perfekt väder för en promenad. Eftersom det var tidigt på morgonen var vi ganska ensamma ute. Men efter ungefär halva promenaden mötte vi en karl med hund, en tibetansk terrier. Det är inte första gången jag ser dem och jag visste att hunden skulle komma rusande fram till Myrrha. Han har nämligen ingen koll alls på hunden och försöker inte ens. Därför försökte jag inte heller få Myrrha att gå fint förbi, för det blir ju bara förstört av att hunden kommer framrusande. Den är ju i alla fall snäll och Myrrha är ju också snäll. Att säga till om att han ska ha hunden kopplad hjälper inte- jag har provat.

Hunden kom mycket riktigt också framrusande. Eftersom jag inte var intresserad av att prata med den andra hundens husse fortsatte jag bara att gå. Myrrha följde med mig efter att snabbt ha nosat på den andra hunden. Men det gjorde den andra hunden också. Jag fortsatte i alla fall att gå och den följde med ganska långt. Jag tror att hussen blev irriterad för att jag inte stannade så att han kunde hämta sin hund, men jag tycker faktiskt inte att jag ska behöva göra det bara för att han inte har kontroll på sin hund.

Strax därefter träffade vi en tant med en blandrashane i lång lina. Vi har träffats förr och jag vet att hon är en av dessa självutnämnda "hundägarpoliser" d v s hon talar om för alla hundägare att man måste plocka upp efter hunden, man måste ha hunden framför sig hela tiden (så att man ser om den bajsar) och man ska inte ha hunden lös o s v. Jag fick veta att man minsann inte ska ha hunden lös. Detta trots att Myrrha gick förbi dem vid min sida utan att ens visa intresse för dem. Hunden är en kåt labbeblandning och Myrrha avskyr den typen av hundar. Medan hon tjatar på mig om att jag inte ska ha hunden lös låter hon sin springa i linans längd och kasta sig mot Myrrha samtidigt som han tjuter och piper.

Lite senare mötte jag en karl med en lös dvärgschnauxzer. När vi möttes kallade vi båda in våra hundar till sidan och passerade varandra, med lösa hundar, utan problem.

Nu var jag inte på humör att diskutera i morse, men annars hade jag haft en del att säga både hussen till tibben och tanten med blandrasen. Istället säger jag vad jag tycker här: Om man inte har kontroll på sin hund ska den inte vara lös. Men det räcker inte med att bara sätta ett koppel eller lina på den- man måste ändå hålla kontroll på hunden och se till att den inte stör andra. Detta med lös hund handlar inte om hunden har koppel på eller inte, utan om man har kontroll på hunden eller inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att du har helt rätt. Men tyvärr så finns det fullt med personer som engentligen inte skulle ha hund i huvudtaget...